Prokletije–Popadija Talijanka Can Fortit… 27, 28, 29 07 2018. g. rekreativna, srednja(teška) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Na poziv prijatelja PSK Karanfili Gusinje učestvujemo na tradicionalnom međunarodom planinarskom skupu  i SEDMOM  MEĐUNARODNOM USPONU HAMDOVOM STAZOM POD MOTOM DRUŽENJEM PROTIV ZABORAVA

27.7. /petak/- u popodnevnim satima okupljanje u Grebajama

   – oko 18 časova  formiranje logora na livadi ispod planinarskog doma,,Karanfil,,

   – u 20 časova loženje logorske vatre, druženje uz vatru do 22sata / krug Doma “KARANFIL

   – u 22 časa povečerje/odlazak na spavanje/

 

28.7. /subota/ USPON   H A M D O VO M  S T A Z O M ( srednje teška tura)

– u 06 30 časova  ustajanje

– od 7 do 8 časova  ispijanje jutarnje kahfe,čaja i priprema za uspon

– oko 9 časova doručak kod izvora u napuštenom katunu Volušnica

 • u 08 časova polazak stazom na vrhove Volušnice
 • oko 10 časova doručak kod izvora u napuštenom katunu Volušnica/zadržavanje kod izvora 15min./
 • u 11,30 časova na Ćafi Volušnice i Popadije/zadržavanje 10 minuta, a zatim uspon na vrhove     Volušnice/ Popadija, Talijanka i Maja e Can/zadržavanje na svakom vrhu po 10 minuta /
 • Sa Maja e Can do katuna i dalje silazak stazom koja vodi ka Planinarskom domu “Karanfil” u Grebaje
 • od 15 do 16 časova odmor i priprema za ručak
 • u 16 časova zajednički ručak u krugu Doma Karanfil
 • poslije ručka odmor,  šetnja dolinom Grebaje

29.7/neđelja/
Ukoliko bude dovoljno zainteresovanih /u grupama 15-20 planinara/Planinarsko društvo “Karanfil” će organizovati uspon na Sjeverni vrh/Šekijeva staza/, izlet do Kotlova, Vajuše i Zastana.

Organizovaćemo i uspon na Fortit ( 2450mnm), Škurt(2499mnm) i još neki od vrhova u blizini.

Obilazak Gusinja, Plava, Alipašinih izvora, vodopada Grlje i oka Skakavice,  botaničke bašte i kupanje na Plavskom jezeru.

Oprema: U Grebaji se mogu povoljno iznajmiti bungalovi ( kuća na sprat sa 2- 8 kreveta) ili sobe u kućama  i mogućnošću ishrane.

Za kampovanje svaki učesnik treba da obezbijedi: vreću, podmetač, šator, rezervnu odjeću za 2 dana, pribor za ličnu higijenu…

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu, kampu).

Za uspon ponijeti duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini, nešto lake hrane, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak u petak popodne po dogovoru ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  neđelja do 20h.
Prijevoz: kombi, sopstveni auto.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19- 20h, Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

KO ŽELI SPAVATI U BUNGALOVIMA ILI KUĆI TREBA SE PRIJAVITI ŠTO RANIJE DA BISMO OBEZBIJEDILI SMJEŠTAJ  (ZBOG VELIKOG BROJA UČESNIKA).

ZA ONE KOJI KAMPUJU PRIJAVE DO 25. 7.( SRIJEDA VEČE).

Ne primaju se prijave SMS ni facebook porukama.

Akontacija ( 15e) je uslov da budete uvršteni na spisak,  uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke. U slučaju odustajanja ne vraća se, jer ste prijavom onemogućili drugoga da ide, a ona pokriva samo dio troškova.

Vodiči: grupa vodiča

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.