Prokletije Popadija Italijanka, Visitor 30 10 2016g. neđelja 5h srednja rekreativna tura

prokletije-popadija-talijanka-hamdova-st-25-07-2015-60

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Boravak u Alpima Balkana PRVA EKIPA KOJA IDE NOVIM PUTEM KROZ ALBANIJU, KROZ KANJON CIJEVNE(SAMO SA LK) je prvorazredna vizuelna i planinarska poslastica. Tu je sve neodoljivo da već prvi susret ostavi bez daha, opčini za cio život. Bistre razigrane rijeke skakuću niz stiješnjene, ušuškane doline čiji raznobojni šumski ogrtač razgrću sivi krečnjački bodeži i paraju nebo. Popeti se treba na njihove vrhove, iznad nadanja i mašte i sagledati sebe odozgo. Jedan od njih je Visitor( 2211mnm) ali i i Popadija( 2056mnm) Talijanka. Do Gusinja idemo preko Božaja, kroz kanjon Cijevne . Ko ne želi ići na USPON može dan provesti u obilasku Oka i Vodopada Skakavice, vodopada Grlje, Alipašinih izvora, Gusinja, predivnih dolina Grebaje i Ropojane, Plava…
Ukupna visinska razlika 900m, vrijeme uspona 3h, silaska 2 30h.
Teren:makadam, šumska staza, trava. Nema posebno opasnih mjesta.
Potrebna je srednja( nije potrebna) kondiciona pripremljenost.
Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
 
Oprema: Duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se: tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”, kapa, rukavice, kišna kabanica) i par majica za preobuku na planini.
(Komplet rezervne odjeće i obuće ostaviti u vozilu).
Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(2l), suvo voće, slatkiše.
Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.
Polazak neđelja 5h ispred prostorija kluba.
Povratak u Podgoricu NAJKASNIJE do 22h.
Prijevoz: kombi, auto.
Napomena:VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I ŽELJA UČESNIKA AKCIJE!!!
Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 18-19h, NAJKASNIJE DO ČETVRTKA VEČE, ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 067 813 813; 069 156 064. PRIJAVE FEJSBUKOM I PORUKAMA SE NE PRIMAJU.
Akontacija (za obezbjeđenje transporta) je 5e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Vodiči: Zoran S Mirotić
O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA HILJADU AKCIJA.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.