Rovačka Glava kanjon Kruševačkog potoka neđelja  28 4 2019 6 20h  srednje teška( laka) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Ova akcija je puna neobičnosti i nelogičnosti. Na uspon idemo vozom koji ide kroz zemlju, a nije metro, vrh je Rovačka glava, a nalazi se u Vasojevićima. Polazimo sa željezničke stanice koja je u tunelu, staza ide stepenicama, kroz tunele, uz kanjon potoka koji nema vode, livadama bez stoke, šumarcima čije je drveće horizontalno. Na vrh Rovačke glave (1326mnm) i vertikalne litice Platija dolazimo livadama…

Teren: staza uglavnom malog nagiba, makadam, asfalt, livade, sipar, tuneli, stijene, par strmih  ne i opasnih mjesta.

Ukupna dužina puta je 15(9)km uz savladavanje visinske razlike 550m. Uspon traje oko 3h, boravak na vrhu 1h, silazak 2 30h.

Kondiciona pripremljenost minimalna.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: duboke planinarske cipele( ko nema može i cipele ili patike tvrđeg đona) deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica, kačket ili šešir, dugi rukavi i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja u 6 20h sa željezničke stanice.

Povratak u Podgoricu  do 18h .
Prijevoz:voz, kombi.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba u četvrtak 19-20h. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813;

Prijave porukama i na fejsbuku se ne primaju.

Akontacija-3e, je uslov da budete uvršteni u spisak – uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja.

Vodič: Zoran S. Mirotić

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.