Rumija VIII tradicionalni uspon 8 1 2019g. utorak 6h  srednja( teška)  tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Tradicionalni uspon na Svetu crnogorsku planinu Rumiju(1595mnm) u čast i slavu svetog Vladimira Dukljanskog i vječne Crne Gore uvijek izvodimo za  Božić. Zavisno od broja prijavljenih i vremena uspon i silazak ćemo izvesti  iz Starog Bara i Dobrog dola. Sa vrha je predivan pogled na nepregledno plavetnilo Jadranskog mora, Skadarsko jezero, Lovćen, Podgoricu, śevernu i srednju Albaniju, Makedoniju, većinu crnogorskih planina…

http://www.oblun.me/rumija-tradicionalni-uspon-8-1-2018-god/

Ukupna visinska razlika 1450(600)m, vrijeme uspona 5 30 (2)hpovratka  ili 4(1 30)h, pauza na vrhu 30min.

Potrebna je srednja(dobra) kondiciona pripremljenost.

Teren: asfalt, šumska staza, staza u kršu, možda snijeg. Završni uspon je nešto strmiji bez opasnih mjesta.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Oprema:
duboke planinarske cipele, gamašne, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(2l), suvo voće, slatkiše, topli napitak.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak utorak 6h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: kombi, sopstveni.

Napomena:Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastancima kluba srijeda i četvrtak 18-19h ul Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 067 813 813. Blagovremenom prijavom obezbjeđujete mjesto, olakšavate organizaciju i smanjujete troškove.

Prijave porukama i preko fejsbuka se ne primaju.

Akontacija-6e, je uslov da budete uvršteni u spisak–prijavom za akciju smatra se da ste je uplatili-uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja.
O vašoj bezbjednosti, zdravlju, vremenskoj prognozi i dr. brine grupa vodiča dokazana na hiljadu akcija.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.