Sinja(je)vina Babin v. Bobanovac V Starac neđelja 22 9 2019g.7 30h laka (srednja, rekreativna) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Najprostranija crnogorska planina je Sinja(je)vina. S jedne strane mjesečevi krateri Starca, sa druge zatalasana visoravan prošarana “izbočinama” vrhova, prostrana piramida Velikog Pećarca u centralnom dijelu, goropadni Torna, Gradište, Jablanov vrh na istoku.

Hodanje njenim bajkovitim predjelima opčinjava i smiruje.

Različiti su putevi gospodnji, a najljepši oni kojima se rjeđe ide.

Babin v. ( 2013mnm), Bobanovac( 2009mnm), Piramida( 1985mnm) su vrhovi u nizu. Spremniji i uporniji će eventualno otići na Veliki Starac( 2022mnm).

Ukupna visinska razlika 550( 850)m, ukupna dužina 15km, vrijeme uspona 2 30(3 30 )h, povratka 2h.

Teren: makadam, trava mjestimično prošarana kamenjem. Nema strmih ni opasnih mjesta.

Potrebna je minimalna (srednja) kondiciona pripremljenost.

 

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: Duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

(Komplet rezervne odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(2l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak  neđelja u 7 30h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: kombi, auto.

Napomena:Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19-20h, NAJKASNIJE DO ČETVRTKA VEČE, ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Pijave fejsbukom i porukama se ne primaju.

Akontacija (za obezbjeđenje transporta) je 8e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.