Sinjajevina-Zabojsko jezero(Divljak), 25 06 2016g. subota u 7h – srednje teška tura

Sinjavina Zabojsko j V Pecarac 21 06 2014 (138)

Sinjavina Zabojsko j V Pecarac 21 06 2014 (124)

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Najprostranija i najnepośećenija crnogorska planina je Sinjajevina. S koje gođ strane joj priđete uživaćete, a oglednete li se u Zabojskom jezeru, njenom zelenom oku, učestvujete u nezaboravnom prazniku.

Zbog neopisive ljepote “prigrabio” ga je Nacionalni park Durmitor, iako ne pripada toj planini, jer je jedno od 3 najljepša planinska dragulja Crne Gore.

Različiti su putevi gospodnji, najjljepši su oni kojima se rijetko ide. Mi do jezera dolazimo kroz šumu, pored izvora, preko livada, a silazimo standardnom stazom, markiranim makadamskim putem, poređenja radi!(Postoji mogućnost da spremniji sa pomoćnim vodičem produže na obližnji Divljak-1865mnm ili Veliki Pećarac-2042mnm).

pogledajte: http://oblun.me/oblun-je-u-subotu-21-06-bio-na-zabojskom-jezeru-v-pecarcu/

Pored jezera se odmara 2-3h na livadama i u hladovini četinarske šume. U obližnjoj kafani  se  može popiti piće ili pojesti neki od domaćih proizvoda.

U povratku ćemo pośetiti  Manastir Dobrilovina, stoljetnu šumu Crna Poda jedan od  bisera NP Durmitor i još po nešto…

Ukupna visinska razlika 850m( 3h). Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Teren: šumska staza, livade, put. Nema strmih i opasnih mjesta.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak subota u 7h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 21h.
Prijevoz: kombi, sopstveni.

Napomena: VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I ŽELJA UČESNIKA AKCIJE!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: sijeda i četvrtak 19-20h. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Akontacija 7e (za obezbjeđenje transporta-ne vraća se u slučaju odustajanja)  je uslov da budete uvršteni u spisak  i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.

Vodič: Zoran S. Mirotić

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA SKORO HILJADU AKCIJA.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.