Smonik 29 12 2018g. subota 7 30h laka(srednja) tura

 

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Lak pristup, ogrtač od netaknute borove i bukove šume,  ovih dana ukrašen svjetlucavim snijegom, mogu biti najava za Smonik (1712mnm), vrh u masivu Prekornice. Ali, iako u neposrednoj okolini Podgorice, nije dovoljno znan, visok i atraktivan za probirljive crnogorske planinare, pa pripada skupini vrhova, ostavljenih mještanima i mapama da u njima rastu i dozrijevaju.

Ni šarmantnost i zavodljivost, za ljetnji i zimski kamp pogodnih Suve, Srednje i Brajovića Ponikvice, ni smaragdno zeleno jezero, nijesu privlačni bez reklame. A za hodanje  stazama “običnim”, ka nepoznatih cilju, potreban je dobar razlog, ili društvo…

Kraj vatre i roštilja( eventualno) na Brajovića Ponikvici ostaće ekipa koja ne želi da se penje na vrh.

Ukupna dužina staze je 14( 11)km uz savladavanje visinske  razlike 450( 750)m. Uspon ukupno traje oko 2 30 (4)h

Teren: snijegom prekriveni  makadam, livade, šumska staza. Nema strmih i opasnih mjesta.

Potrebna je srednja( minimalna) kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Oprema:
duboke, vodootporne planinarske cipele, gamašne, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini. Poželjne krplje.

 (Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, čaj, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak subota u 7 30h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  oko 17 30h.
Prijevoz: kombi, sopstveni.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba srijeda i četvrtak 18-19h. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Prijave porukama i na fejsbuku ne primamo!

Akontacija 2e, je uslov da budete uvršteni u spisak uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja.

Vodič: Zoran S. Mirotić

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.