Surdup, Paśak, Bukumirsko jezero, 30.08. 2015 g. neđelja u 06 30h – srednje teška tura

IMG_1162
Oblun. Planinarenje i nešto više…
Ljeto na Surdupu i Paśaku, je treća akcija u nizu “Četiri godišnja doba u Kučkim planinama”. Visina i centralna pozicija obezbjeđuje im širinu, pogled i privilegiju odvojenosti od “prizemnosti”.
Prelijepe Kučke planine, jezera, katuni, ljuti krš, i šume bukve i endemičnog bora munike su prelijepi i u kasno ljeto. Laganim hodom livadama, jednim dijelom kroz šumu, pa stazom kroz fascinantni svijet trave cvijeća i stijena, među impozantnim vrhovima, penjemo se na Surdup ( 2184m) najviši vrh Kučkih planina.
Potrebna je srednja (minimalna) kondiciona pripremljenost.
Uspon na Paśak ima 2 strmija mjesta na kojima se koriste ruke.
Po povratku kupanje i sunčanje na Bukumirskom jezeru (1443nm).
Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( toplija garderoba, tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”, kapa, rukavice, kišna kabanica), i preobuku na planini.
(Jedan komplet rezervne odjeće i obuće ostaviti u vozilu).
Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(3l), suvo voće, slatkiše.
Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.
Polazak neđelja u 6 30h ispred prostorija kluba.
Povratak u Podgoricu do 19h.
Prijevoz: kombi, auto.
Napomena: VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I ŽELJA UČESNIKA AKCIJE!!!
Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: petak 19- 20hili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 067 813 813; 069 156 064.
Akontacija (za obezbjeđenje transporta) je 5e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Vodič: Zoran S. Mirotić
O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA SKORO HILJADU AKCIJA.
Vaša obaveza je da poštujete uputstva i uživate.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.