Sutorman Široka strana Ostrvica… 17 6 2018g. neđelja u 7 30h rekreativna (laka) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Uspon na Široku stranu(1185mnm) i Ostrvicu(991mnm), sa kojih se pruža izvanredan pogled na Jadransko more  i Skadarsko jezero,Podgoricu, Skadar, crnogorske i albanske planine izvodi se lagano, je raritet.  Učimo priču o pitomoj Crmnici, Ljubim gradu, Tuđemilima mjestu jedne od najslavnijih crnogorskih bitaka (1042godine) đe je Crna Gora prije hiljadu godina stekla nezavisnost…Idemo tragovima crmničkoga vina, kroz vrlo lijepa sela Boljeviće i Limljane, Šestane. Ośetićemo dah najstarije crnogorske pruge Podgorica-Bar iz 1908 god i trku čovjeka i voza, zemljotresa iz 1979g...

Ovo je modifikovana dionica Primorsko Planinske Transferzale  Orjen – Lovćen – Rumija.

Ukupna visinska razlika na stazi je oko 450( 350)m uspon oko  2h. Teren: makadam, šumska staza, livada. Nema strmih i opasnih mjesta.

Neophodna je minimalna kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice.

Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti  u sredstvu prijevoza.

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1-1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja u 7 30h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 18h.
Prijevoz: kombi, sopstveni.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: četvrtak i petak 19-20h Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Prijave porukama i na fejsbuku ne primamo. 

Akontacija 3e(za obezbjeđenje transporta) je obavezna i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Troškove akcije  možete sami izračunati prema troškovniku koji se nalazi na našoj stranici na sajtu i fejsbuku( u datoteci ili bilješkama).

Vodič: Zoran S. Mirotić

O vašoj bezbjednosti, zdravlju, vremenskoj prognozi i dr. brine vođstvo puta dokazano na hiljadu akcija.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.