Sutorman-Tuđemili-Maslinijada, 06 12 2015g, neđelja u 08h-rekreativna (laka) tura

 

DSC08156

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Uspon na Sutorman (1185mnm), sa koga se pruža izvanredan pogled na Jadransko more  i Skadarsko jezero, Barsku rivijeru, Podgoricu, Skadar i mnoge crnogorske i albanske planine se vrlo rijetko izvodi.   Učimo priču najstarije crnogorske pruge Podgorica-Bar iz 1908 god i trku čovjeka i voza, zemljotresa iz 1979g, crmničkoga vina kroz vrlo lijepa sela Boljeviće i Limljane. Na Tuđemilima, mjestu jedne od najslavnijih crnogorskih bitaka (1042godine), đe je Crna Gora prije hiljadu godina stekla nezavisnost, ćemo održati kratak istorijski čas.

Ovo je modifikovana dionica Primorsko Planinske Transferzale  Orjen – Lovćen – Rumija.

Po silasku obilazimo staru maslinu (staru više od 2000 god) i Stari Bar, arheološki lokalitet izuzetne vrijednosti i prisustvujemo već čuvenoj Maslinijadi.

Neophodna je minimalna kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesnikuDSC08154a.
Duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice.

Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti  u sredstvu prijevoza.

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1-1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja u 8h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: kombi, sopstveni.

Napomena: VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I ŽELJA UČESNIKA AKCIJE!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: utorak i četvrtak 18-19h. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Akontacija 5e (za obezbjeđenje transporta-ne vraća se u slučaju odustajanja)  je uslov da budete uvršteni u spisak  i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Vodič: Zoran S. Mirotić

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA SKORO HILJADU AKCIJA.

Vaša obaveza je da poštujete uputstva i uživate.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.