T A R A B O Š  SKADAR VIII Memorijalni uspon 21 4 2019g. neđelja 7 30h laka tura

  

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Planinarski klub Oblun ima misiju da promoviše Crnu Goru i njenu slavnu istoriju. Krčimo staze istorije, vodimo potomke do mjesta koja jedan ili više vjekova čame sakrivena od razuma, pod dračama i korovom zaborava.

106 godine poslije, Planinarski klub Oblun Podgorica osmi  put organizuje Memorijalni uspon na Taraboš “Precima u spomen, sebi za nauk”.

“Crnogorci, rasa bez mane”, “sinovi crnih planina”, koji se vjekovima bore protiv svjetskih imperija za očuvanje slobode, slavnog imena i svoje male države Crne Gore, bili su uzor savremenom čovječanstvu. U tom vojnom logoru među surim gorama, gradili su život, njegovali kulturu, štampali knjige. A čini se rađani i živjeli samo da vole i ginu za tu malu domovinu!!! Umrijeti prirodnom smrću u Crnoj Gori bila je najveća kazna i sramota.

Na vrhuncu moći u I Balkanskom ratu 1912-1913 godine, tokom oslobađanja Skadra na Tarabošu, Bardanjoltu, Brdici, Muselimovoj glavici, Ljuarzi poginulo je i ranjeno 10 000 Crnogoraca, svaki četvrti muškarac od 16-65 godina.                                  

Sa ponosom i tugom već osam godina idemo Tarabošem, da na trenutak ponovo budemo Crnogorci! Da se na mjestu neviđenog stradanja ispričamo sa precima. I opet sa stidom izlazimo pred njih. Na stratištima raste drača i kamen, a Crna Gora ni da se osvrne i zapita zašto joj najbolji sinovi nemaju pomena, groba ni spomenika!!!

Otadžbino, kosti predaka poručuju, mi smo svjetionik na obali tvoje budućnosti.

Planinarski ovo je jedna od najljepših tura, grebenom između Skadarskog jezera i mora.

Pored desetina rovova i bunkera penjemo se na Goljišit ( 630m) najviši vrh Taraboša za 2hSilazimo stazom kraćom za 1h. Obilazak tvrđave Rozafa po želji(kapija mlade Gojkovice, muzeja) i Skadra do 19h.

Ukupna visinska razlika  350m, dužina 12km. Teren: staza u kršu i makadam.

Sa prošlih uspona:

http://oblun.me/oblun-je-u-nedjelju-03-04-2016-g-5-i-put-isao-tarabosem/

http://oblun.me/oblun-je-nedjelju-19-aprila-2015g-proveo-na-tarabosu/

http://oblun.me/oblun-je-obiljezio-100-godina-tarabosa-skadarske-tragedije/

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: planinarske cipele ili deblje patike, debele čarape(najbolje su vunjene),  ponijeti višeslojnu odjeću, zaštitu od sunca, vjetra, laku hranu, vodu (1,5l), suvo voće, slatkiše, preobuku. Rezervnu odjeću i obuću ostaviti u prijevoznom sredstvu.

Neophodna je minimalna kondiciona pripremljenost.

Polazak neđelja 21 4 2019g  u 7 30h ispred prostorija kluba Blok V ( kod Bazara).

Povratak u Podgoricu je preko Božaja oko 20h.

Prijevoz: bus, kombi.

PRIJAVA SA SVIM PODACIMA SA LIČNE KARTE( PASOŠA) NAJKASNIJE DO DO ČETVRTKA 18 4 2019g. u 12h. ZBOG DOBIJANJA DOZVOLA ZA PRELAZAK GRANICE van graničnog prijelaza.

ZA DRŽAVLJANE CRNE GORE POTREBNA JE SAMO VAŽEĆA LIČNA KARTA!

Dodatne informacije na sastancima Kluba srijeda i četvrtak 19-20h Blaža Jovanovića 17-Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 067 813 813.

Prijave porukama i na fejsbuku se ne primaju.

Akontacija-10e je ukupni trošak akcije – uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja( može se naći zamjena do 18 4 2019).

O BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU I VREMENSKOJ PROGNOZI brinu vodiči Planinarskog kluba Oblun Podgorica, dokazani na više od hiljadu akcija.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.