Velež, Crvanj BiH 15-17 09 2017g. srednja tura

City_of_Mostar

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Velež je krečnjačka planina u Hercegovini, istočno od Mostara i rijeke Neretve, zapadno od Nevesinjskog polja. U davnoj prošlosti na njemu je bilo kultno svetilište slavenskog boga Velesa po kome je dobio ime. Ima oblik zaobljenog luka dugog 25 km sa vrhovima Brasina, Bubreg, Teleća Lastva, Jaram, Mali Botin i najviši Botin (1965 mnm).
Crvanj je planina u Istočnoj Hercegovini omeđena sa śevera Neretvom, sa zapada i jugozapada Nevesinjskim poljem, a sa istoka prelijepom visoravni Morine, koju nazivaju evropski Tibet. Osamljen, odśečen od suśednih planinskih lanaca pruža se od śevera ka jugu sa vrhovima Zimomor (1921 mnm), Previja, Gradac i Ledenica.

Petak  15 09 2017g. Polazak u popodnevnim časovima. Dolazak i smještaj u Nevesinju.

Subota 16 09 2017g. uspon na Velež – srednja  tura, obilazak Nevesinja.

Neđelja 17 09 2017g. uspon na Crvanj srednja tura.

Teren: put, livada, šumska staza, trava-kamen, bez strmih i opasnih mjesta.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Napomena: VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI UČESNIKA AKCIJE!!!

Spavanje privatni smještaj u Nevesinju( oko 5e/noć) ili šator. Ishrana iz ranca.

Oprema:  hrana, voda,  topla višeslojna odjeća i obuća za 2 dana, pribor za ličnu higijenu.

Na jednodnevne akcije duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini. Nešto lake hrane, vodu(2l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak petak popodne ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  neđelja oko 20h.

Prijevoz: sopstveni auto, kombi.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda, četvrtak 19-20h. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Ne primaju se prijave SMS ni facebook porukama.

Akontacija ( 15e) je uslov da budete uvršteni u spisak,  uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke. U slučaju odustajanja ne vraća se, jer ste prijavom onemogućili drugoga da ide, a ona pokriva samo dio troškova( ukupni troškovi oko 30e).

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA HILJADU AKCIJA.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.