Velež, Crvanj BiH 20-22 10 2017g. srednja tura

City_of_Mostar

 

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Velež je krečnjačka planina u Hercegovini, istočno od Mostara i rijeke Neretve, zapadno od Nevesinjskog polja. U davnoj prošlosti na njemu je bilo kultno svetilište slavenskog boga Velesa po kome je dobio ime. Ima oblik zaobljenog luka dugog 25 km sa vrhovima Brasina, Bubreg, Teleća Lastva, Jaram, Mali Botin i najviši Botin (1965 mnm). Sjeveroistočna strana Veleža je atraktivnija, zbog tragova glacijacije, okomitih greda visine 300 do 400 metara, najduže stjenovite barijere u BiH(12 km), bujne vegetacije, glacijalnog jezera, i velikog broja podzemnih kraških oblika.
Crvanj planina u Istočnoj Hercegovini omeđena sa śevera Neretvom, sa zapada i jugozapada Nevesinjskim poljem, a sa istoka prostranom prelijepom visoravni Morine, koju još nazivaju evropski Tibet. Osamljen i sa svih strana odsječen od susjednih planinskih lanaca pruža se od śevera ka jugu. Planinski lanac Crvnja čine vrhovi Zimomor (1921 mnm), Previja, Gradac i Ledenica.

Petak  20 10 2017g. Polazak u popodnevnim časovima. Dolazak i smještaj u Nevesinju.

Subota 21 10 2017g. uspon na Velež, obilazak Nevesinja.

Ukupna visinska razlika 1200m, vrijeme uspona 4 30h.

Neđelja 22 10 2017g, uspon na Crvanj ili šetnja i obilazak Hercegovine po dogovoru.

Ukupna visinska razlika 900m, vrijeme uspona 3h.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Teren: put, livada, šumska staza, trava-kamen, bez strmih i opasnih mjesta.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Napomena: VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I ŽELJA UČESNIKA AKCIJE!!!

Ishrana iz ranca.

Spavanje privatni smještaj ili šator.

Oprema: vreća za spavanje, hrana, voda, baterijska lampa, topla višeslojna odjeća i obuća za 2 dana, pribor za ličnu higijenu.

Na jednodnevne akcije duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini. Na jednodnevni uspon ponijeti nešto lake hrane, vodu(2l), suvo voće, slatkiše.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u autu).

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak petak popodne ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  neđelja oko 20h.

Prijevoz: sopstveni auto, kombi.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda, četvrtak 18-19h. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Ne primaju se prijave SMS ni facebook porukama.

Akontacija ( 15e) je uslov da budete uvršteni u spisak,  uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke. U slučaju odustajanja ne vraća se, jer ste prijavom onemogućili drugoga da ide, a ona pokriva samo dio troškova( ukupni troškovi oko 30e).

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA HILJADU AKCIJA.

 

 

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.