Velji Grad Nehaj Golo brdo 18 02 2018g. neđelja 7 30h laka ( rekreativna) tura

 

Oblun. Planinarenje i nešto više…

U planinarskoj godini tradicionalno bar jednu akciju završimo uz piće, roštilj, pjesmu na nekoj od crnogorskih plaža. Ovog puta plesaćemo u februaru na sutomorskoj plaži Maljevik uz šum mora, miris soli i crvenu, sivu i zelenu boju stijena, pijeska, borova i zalaska sunca.

Akciju počinjemo sa željezničke stanice Sutomore. Oni sa slabijom kondicijom poslije uspona na tvrđave Golo Brdo( 96mnm) i  Nehaj ( 231mnm )( Haj je dodato u skorije vrijeme) ostaju na plaži Maljevik i odmaraju uz igru, zabavu, roštilj, sunčanje…

Ostali se penju na Velji grad( 497mnm), sa iznenađujuće lijepim vidikom.

http://www.oblun.me/oblun-je-u-subotu-21-2-2015-g-bio-na-veljem-gradu-haju-i-nehaju/

Ukupna visinska razlika 90( 250 ili 600)m, ukupna dužina 5(9 ili 13)  km, vrijeme uspona 1-4h, povratka 2h. Zadržavanje na vrhovima po želji i dogovoru(min 30min).

Teren: asfalt, makadam, livada, kratko popločana staza, blagog nagiba.

Potrebna minimalna kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

 

Oprema: Planinarske cipele (mogu i patike):  tanka jakna, “duks”,  kačket ili šešir, dugi rukavi zaštitu od vjetra i kiše, majica za preobuku na planini.

Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu.

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja u 7 30h sa željezničke stanice.

Povratak u Podgoricu  do 18h.
Prijevoz: voz, kombi, sopstveno vozilo, zavisno od broja prijavljenih.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti učesnika akcije!

Prijava i dodatne informacije na sastanku Kluba srijeda i četvrtak 18-19h  Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Prijave za akciju porukama i na fejsbuku se ne primaju. 

Akontacija-5e, je uslov da budete uvršteni u spisak, ne vraća se u slučaju odustajanja,  uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke Troškove akcije  možete sami izračunati prema troškovniku koji se nalazi na našoj stranici na sajtu i fejsbuku.
Vodiči Zoran S. Mirotić Ivan Jokanović

O vašoj bezbjednosti, zdravlju, vremenskoj prognozi i dr. brine vođstvo puta dokazano na hiljadu akcija.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.