Novoselje Velji Kosmač Ograđenica Drobni p subota 18 11 2017g. u 7h laka tura

 

Oblun. Planinarenje i nešto više…

 

Jedna od rjeđe obilaženih dionica Primorsko Planinske Transferzale  Orjen-Lovćen-Rumija i uspon na vidikovce što u panoramu spreme Albaniju i Korčulu. Obilje svjetlosti, plavetnilo mora i neba, crkve, manastiri, paštrovska sela, kontrasti božjih i ljudskih djela, nijesu mađioničarski trikovi, ni iluzije, već nagrada poklonicima…

Uspon na Velji Kosmač( 881mnm) i Strimnju( 852mnm) će iz nas izvući višak energije, podśećanja radi da se za ljepotu valja potruditi. Do mora i Svetog Stefana se spuštamo plemenskom stazom potreba( ko žudi za već viđenim ili preporučenim imaće vodiča i na toj stazi).

 Ova tura polazi sa PAŠTROVAČKE GORE do Ograđenice i dalje rijetko izvođenom( ne manje atraktivnom stazom) maršrutom.

 

Ukupna visinska razlika +0(350m), ukupno vrijeme hodanja 5,5(3,5+2)h.

Potrebna je minimalna kondiciona pripremljenost.

Teren:  Dobra široka staza vodi stalno naniže, povremeno kroz šumu, pri usponu krševita, malog nagiba. Nema teških i opasnih mjesta.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: poželjne duboke planinarske cipele ( mogu i patike debljeg đona), deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše, topli napitak.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

 Polazak subota 7h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 18h.
Prijevoz: bus, kombi, auto.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 18-19h, najkasnije do četvrtka veče, ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Ne primaju se prijave SMS ni facebook porukama.

Akontacija (za obezbjeđenje transporta ) je 5e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Vodič: Zoran S Mirotić

O vašoj bezbjednosti, zdravlju, vremenskoj prognozi i dr. brine vođstvo puta dokazano na hiljadu akcija.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.