Visočica Trebević Sarajevo 13-15 9 2019g. rekreativna, laka(srednja) turaOblun. Planinarenje i nešto više…

Visočica je granična planina između Hercegovine i Bosne. Sa južne strane planina se dosta strmo obara u dolinu Neretve, sa zapada joj je Prenj, na śeveru i zapadu Rakitnica i Bjelašnica, a od Treskavice na istoku je odvaja rijeka Ljuta. Visoravan  Visočice se blago spušta ka jugu. Sredinom planine u pravcu SZ-JI se izdiže greben Ljeljen sa najvišim vrhom Džamija(1967 mnm). Vrhovi Visočice su i Veliki Ljeljen (1963 mnm), Mali Ljeljen, Vito (1960 mnm), Subar, Veliko brdo, Drstva i Puzim. U sjeni gorostasnih kamenih litica leži Veliko jezero. Područje Visočice je relativno bezvodno.

I pored surovih životnih uslova ljudi su naseljavali ove krajeve od pamtivijeka. Najstariji materijalni dokazi su mnogobrojne nekropole sa stećcima.
Trebević јe planina јugoistočno od Sarajeva( 1627 mnm), a na nju se dalje nadovezuјe Jahorina Povezana asfaltnim putem i žičarom predstavlja značaјan turistički i rekreativni centar, a na stazi za bob i sankanje održane su 14. Zimske olimpiјske igre 1984g Trebević je Zakonom zaštićeni Pejsaž prirode, šumovit, bogat brojnim biljnim i životinjskim vrstama.

Trebević јe planina јugoistočno od Sarajeva( 1627 mnm), a na nju se dalje nadovezuјe Jahorina  Povezana asfaltnim putem i žičarom predstavlja značaјan turistički i rekreativni centar, a na stazi za bob i sankanje održane su 14. Zimske olimpiјske igre 1984g Trebević je Zakonom zaštićeni Pejsaž prirode, šumovit, bogat brojnim biljnim i životinjskim vrstama.

Popećemo se na obje planine, ko neće ne mora ni na jednu.

POSTOJI MOGUĆNOST POLASKA U SUBOTU RANO UJUTRO, SA ISTIM PLANOM USPONA.

Petak 13 9 2019g. Polazak u popodnevnim časovima. Dolazak i smještaj u okolini Sarajeva.

Subota 14 9 2019g. Uspon na Visočicu i povratak u planinarski dom. Druženje uz logorsku vatru.
Ukupna visinska razlika 500(750)m, dužina 8(11)km, vrijeme uspona2( 3)h.
Potrebna je minimalna(srednja) kondiciona pripremljenost.
Teren: livada, šumska staza, trava-kamen, bez strmih i opasnih mjesta.
Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Neđelja 15 9  2019g.    a) Uspon na Trebević ( laka-rekreativna tura)

i (ili)

b) Obilazak znamenitosti Sarajeva po dogovoru i želji.

Povratak u Podgoricu u večernjim satima

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije!!!
Oprema: vreća za spavanje( nije neophodna), hrana, voda, baterijska lampa, višeslojna odjeća i obuća za 2 dana, pribor za ličnu higijenu.
Na jednodnevnu akciju duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se: tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”, kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini. Na jednodnevni uspon ponijeti nešto lake hrane, vodu(2l), suvo voće, slatkiše.
(Jedan komplet rezervne odjeće i obuće ostaviti u autu).
Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.
Polazak petak popodne ili subota rano ujutro ispred prostorija kluba.
Povratak u Podgoricu neđelja do 22h.
Prijevoz: kombi (sopstveni auto).
Spavanje u planinarskom domu ili privatnom smještaju.
Ishrana sopstvena( iz ranca).

Akontacija-15e je uslov da budete uvršteni u spisak i ne vraća se u slučaju odustajanja uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.  Troškove akcije  možete sami izračunati prema troškovniku koji se nalazi na našoj stranici na sajtu i fejsbuku.
Ukupni troškovi akcije ( prijevoz i spavanje)  su oko 25-35e zavisno od broja učesnika i članstva u Klubu. 

Prijava i dodatne informacije na tel 067 813 813 ili na sastanku kluba srijeda i četvrtak 19-20h. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja do četvrtka ujutro. Blagovremene prijave obezbjeđuju mjesto i olakšavaju organizaciju.

Prijave za akciju porukama i na fejsbuku se ne primaju. 

vodič Zoran S Mirotić

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.