Vranica-najviši vrh Bosne, Visočica 22-24 6 2018g. srednja tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

U geografskom središtu Dinarida i Bosne i Hercegovine smjestio se 70 km dug niz planina Vranica, Zec, Matorac, Vitreuša,  Pogorelica, Bitovnja i Ivan planina.
Vranica dominira ovim planinskim prostorom (357 km2). Nadkrstac (2112 m) je najviši vrh Bosne, a još šest vrhova Vranice više je od 2000 m.
Vranica je vododjelnica rijeka Bosne i Vrbas, a ovu planinu sličnu Bjelasici, krasi Prokoško jezero( 1636mnm)  sa statusom spomenika prirode, pored koga ćemo spavati i sa koga polazimo na uspon.
Visočica je granična planina između Hercegovine i Bosne. Sa južne strane planina se dosta strmo obara u dolinu Neretve, sa zapada joj je Prenj, na śeveru i zapadu Rakitnica i Bjelašnica, a sa istoka od Treskavice je odvaja rijeka Ljuta. Visočica je visoravan koja se od śevera sa 1400 mnm blago spušta ka jugu. Sredinom planine u pravcu sjeverozapad – jugoistok se izdiže greben Ljeljen sa najvišim vrhom Džamija (1967 mnm). Vrhovi Visočice su i Veliki Ljeljen (1963 mnm), Mali Ljeljen, Vito (1960 mnm), Subar, Veliko brdo, Drstva i Puzim. U sjeni gorostasnih kamenih litica leži Veliko jezero. Područje Visočice je relativno bezvodno.

I pored surovih životnih uslova ljudi su naseljavali ove krajeve od pamtivijeka. Najstariji materijalni dokazi su mnogobrojne nekropole sa stećcima.

Petak  22 6 2018g. Polazak u ranim popodnevnim časovima. Dolazak i smještaj na Prokoškom jezeru.

Subota 23 6 2018g. uspon na Krstac( 2069mnm) i Nadkrstac( 2112mnm).

Ukupna visinska razlika 470m, dužina 5km, vrijeme uspona 2 30h. Teren: livade, šuma.

Potrebna je minimalna kondiciona pripremljenost.

Neđelja 24 6 2018g. uspon na Visočicu i povratak u Podgoricu.

Ukupna visinska razlika 750m, dužina 4km, vrijeme uspona 3h.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Teren: livada, šumska staza, trava-kamen, bez strmih i opasnih mjesta.

NAPOMENA:

Po dogovoru možemo spavati u sarajevu i prvi dan ići na Visočicu, a drugi Vranicu.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije!!!

Ishrana iz ranca ili u mjesnim restoranima.

Spavanje u planinarskim domovima, bungalovima ili hotelu po dogovoru.

Oprema: vreća za spavanje( nije neophodna), hrana, voda, baterijska lampa, višeslojna odjeća i obuća za 2 dana, pribor za ličnu higijenu.

Na jednodnevne akcije duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini. Na jednodnevni uspon ponijeti nešto lake hrane, vodu(2l), suvo voće, slatkiše.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u autu, preoćištu).

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak petak popodne ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  neđelja do 22h.

Prijevoz: kombi, sopstveni auto.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: do srijede 19-20h Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Prijave porukama i na fejsbuku ne primamo.

Akontacija (za obezbjeđenje transporta) 15e, je obavezna i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Troškove akcije  možete sami izračunati prema troškovniku koji se nalazi na našoj stranici na sajtu i fejsbuku( u datoteci ili bilješkama).

O vašoj bezbjednosti, zdravlju, vremenskoj prognozi i dr. brine vođstvo puta dokazano na hiljadu akcija.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.