Vrmac novi ugao 17 2 2019g.neđelja 7 30h rekreativna( laka, srednja) tura

 

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Crna Gora je Nojeva barka u koju su sakupljeni najljepši primjerci flore, faune, geografije planete Zemlje. U njoj je najužniji fjord Evrope, Boka „nevjesta Jadrana“. A na nevjesti kruna, planina Vrmac. Nazvali su je pješački raj, raj za noge, oči, dušu…

Na tom nebeskom počivalu se ukršta mnoštvo raznorodnih staza iz Kotora, Prčanja, Stoliva, Lepetana, Lastve, Tivta, Tivatskog polja, Trojice do dva najviša vrha sv. Ilija(765m) i Velji vrh(712m).

Oblun je 29.10.2017.g. obišao Vrmac iz više uglova

Oblun u Kotoru, Stolivu, Vrmcu na “Koštanjadi 04.11.2012.g.

Oblun je 15 02 2014 bio na Vrmcu

Oblun je u neđelju 27.09.2015.g. bio na Vrmcu

Svaka ruta je jedinstvena po geomorfologiji, flori, arhitekturi urbanih cjelina, a u želji da vidimo i saznamo što više, Vrmac uvijek obilazimo „novim“ putevima i stazama. I ovog puta uspon koncipiramo sa više varijanti prilagođenih planinarima svih nivoa kondicione spremnosti, turu popunimo kao šipak: planinarenjem, legendama, geografijom, iznenađenjima…

Teren: Makadam, šumske staze hladovinom i otvorenim terenom. Nema strmih ni opasnih mjesta.

Ukupna visinska razlika zavisno od izabrane staze je od 250 do 750m, a ukupna dužina puta 4-14km.

Vrijeme uspona je od  1h do 2 30h. Pauza na vrhu je najmanje 30min, a povratak se izvodi za 40 min do 2h.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

 

Oprema: Poželjne su duboke planinarske cipele, deblje čarape, odgovarajuća odjeća( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica) zaštita od sunca  i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće uvijek ostavite  u sredstvu prijevoza).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak: neđelja  7 30h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: kombi, bus.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 18-19h ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Prijave fejsbukom i porukama se ne primaju.

Akontacija (za obezbjeđenje transporta) je 6e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Vodič: grupa vodiča

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.