Vrmac iz više uglova sv. Ilija, Velji vrh 29 10 2017g. neđelja u 7h rekreativna( laka, srednja) tura


Oblun. Planinarenje i nešto više…

Vrmac je planina koju su nazvali pješački raj. Ona je raj i za oči, dušu…

Akciju, planinu, predjele ako nijeste zapamtili, na njima nijeste ni bili. Oblun ture ispuni  planinarenjem, legendama, geografijom, iznenađenjima… i svi uživaju.

Karakteristika ove jedinstvene akcije je ukrštanje nekoliko staza i dva najviša vrha Vrmca sv Ilija(765m) i Velji vrh(712m). Akcija je koncipirana za učesnike različitih nivoa kondicione pripremljenosti pa svak bira svoju kombinaciju uspona i silaska: I grupa kreće iz Stoliva ili Prčanja, penje sv Iliju(najviši vrh) obilazi G Lastvu i Lepetane,  pot ; II-kreće iz G Lastve na Velji vrh i silazi u Stoliv( ili obrnuto) ili … po želji. A viđećemo još mnogo toga.

Teren: Odlične šumske staze hladovinom. Nema teških ni opasnih mjesta.

Ukupna visinska razlika zavisno od izabrane staze je od 250 do 900m, a ukupna dužina puta 4-14km.

Vrijeme uspona je od  1h do 2 30h. Pauza na vrhu je najmanje 30min, a povratak se izvodi za 40 min do 2h.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

 

Oprema: Poželjne su duboke planinarske cipele, deblje čarape, odgovarajuća odjeća( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica) zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini. (Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće uvijek ostavite  u sredstvu prijevoza), kupaći.

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak: neđelja  u 7h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 19h.
Prijevoz: kombi, bus.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 18-19h ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Prijave fejsbukom i porukama se ne primaju.

Akontacija (za obezbjeđenje transporta) je 5e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Vodič: grupa vodiča

O vašoj bezbjednosti, zdravlju, vremenskoj prognozi i dr. brine vođstvo puta dokazano na hiljadu akcija.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.