Žabljak Crnojevića Balšin grad Božanska Galerija Oblun roštilj 29 01 2017g. neđelja 8 30h, rekreativna laka tura

 

 

Žabljak Crnojevića, pozadi su Vranjina I Rumija, Bobija I Gornje Malo Blato

Žabljak Crnojevića sa Obluna, pozadi su Vranjina, Rumija, Bobija i Gornje Malo Blato

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Na ovoj akciji putujemo kroz vrijeme. Oblun nas ukrca u Vremeplov i odjezdimo u  15. stoljeće Žabljaka Crnojevića, 14. na Balšića gradu. Iz 12. i 11. stoljeća Gornjeg grada Obluna Vojislavljevića sići ćemo i Istoriju sagledati sa Ilirskog Obluna iz 5. 6. stoljeća prije nove ere. Putešestvije završavamo na Lijepoj Ploči ispred božanskih skulptura nastalih u doba Krede. Nadahnuti čudesnošću Zemlje, teleportovaćemo se u današnjicu i ljepotu života slaviti nekoliko časova pored Gornjeg Malog Blata, jezera u podnožju Obluna, uz igru, jelo, piće.

Svako bira aktivnost i lokalitet na koji će ići, da li će i što jesti i piti( ništa nije  obavezno).

Ukupna visinska razlika 400m, vrijeme uspona  (20+40+40+40)min, silazak (10+30+30)min, pauze po potrebi.

Potrebna je minimalna( nije potrebna) kondiciona pripremljenost.

Teren: put i staza u kršu.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Oprema: duboke planinarske cipele-obuća za hodanje po kršima, deblje čarape – najbolje su vunjene, topla odjeća tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica, kačket ili šešir, dugi rukavi).

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti vodu(1l), suvo voće, slatkiše, topli napitak.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja u 8 30h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 18h.
Prijevoz: kombi, sopstveni.

Prijava i dodatne informacije na sastancima kluba srijeda i četvrtak 18-19h ul Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 067 813 813; 069 156 064. Blagovremenom prijavom obezbjeđujete mjesto i olakšavate organizaciju.

Vodič: grupa vodiča

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.