Brskut Orline Treskavac 23 3 2019g. subota 7h laka( srednja) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Planina daje snagu, ljepotu, vazduh, zadovoljstvo, ne samo planinarima. U njoj se uživa i po snijegu. Snijeg ponekad zamrzne, prostre bijeli tepih da nam olakša kretanje, očisti vazduh da proširi vidik, uspori vrijeme, smiri, izbistri um, pojača emocije.

Idemo na vrh na koji se rjeđe ide, iako je poseban. Jednima je sveprisutan i koristan, drugima samo obris u perifernom vidu, trećima ime, ljepota, izazov i filozofija.

“ Oj Brskute moj medeni skute

Planinice mljekodavalice”

Ova akcija obuhvata:

1) Lagano, gotovo romantično hodanje šumom i livadama do Orlina ( 1453 mnm), staništa orlova, koje planinari gledaju sa čežnjom, jer se na njih neće nikad popeti i( ili)

2) naporan uspon na popularni Treskavac( 2024mnm). Idealna akcija za uživanje početnika u ljekovitoj prirodi, zimskoj idili i istovremeno za kondiciono jak uspon na vrh preko 2000mnm.

Visinska razlika na stazi je 450( 1000)m.

Vrijeme uspona 2( 4 30)h silaska 1 30( 3 30)h.

Teren: snijegom prekrivene blage padine, livade i šumske staze. Nema teških ni opasnih mjesta.

Potrebna je minimalna( dobra) kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: duboke planinarske cipele, gamašne, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane, topli napitak, vodu(1-2l), suvo voće, slatkiše.

Naše akcije su edukativnog karaktera ( upoznavanje kulture, istorije, flore i faune).

Polazak subota 7h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu do 16h.

Prijevoz: kombi, sopstveni.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: četvrtak i petak 18-19h Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Prijave porukama i na fejsbuku ne primamo! 

Akontacija 3e (za obezbjeđenje transporta) je obavezna i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Vodič: Zoran S. Mirotić

Odgovori

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.