Durmitor Bobotov kuk Memorijal D. Jauković 13 (14)  7 2019g.  6h srednja tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

42.Memorijalni uspon “Danilo Jauković” se, na Dan ustanka crnogorskog naroda, izvodi u spomen na marš koji je jula 1943.g. od Sutjeske do Durmitora teško ranjen izveo revolucionar, istoričar, narodni heroj Danilo Jauković. Umro je planinareći istom stazom. 9.jula 1977g. Prvi memorijalni uspon na Bobotov kuk( 2523mnm) je organizovan četiri dana kasnije.

Durmitor je jedna od najljepših planina svijeta. Tu je sve čarobno, zanosno, uzbudljivo, neodoljivo, briljantno do savršenstva. Stamen i uzvišen, iz jednog ugla raskošno gizdav i prkosan u nebeskoj modrini ili među oblacima, iz drugog zrcali dobri, tihi, zamišljeni gospodin.

Ogrlica od čudesnih kanjona Pive, Tare, Sušice, krzno nepreglednih pašnjaka i šumskih lavirinata daju notu suptilnosti, tajanstvenosti. Oštri vrhovi i modra jezera, u kojima se čas stidljivo, a nekad zorno ogledaju, su tajne odaje te čudesne ljepote. Zalazak u njih je vrhunac krešenda ośetila, vizuelno-mirisno-zvučna euforija.

Ukupna visinska razlika 800m, a dužina 8km, vrijeme uspona 3h, povratka 2 30h.

Teren: Travnate padine prošarane kamenjem mjestimično kamenite i povremeno strme i do 50% (na Bobotovom kuku na završnih 50 metara je sajla). Ne preporučuje se onima koji imaju strah od visine.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Ukoliko bude zainteresovanih akcija može biti dvodnevna sa kampovanjem u Dobrom dolu (ili spavanje u privatnom smještaju na Žabljaku)

Oprema: Duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se: tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”, kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane, vodu(1,5-3l), suvo voće, slatkiše.

Na dvodnevnoj turi može se spavati u privatnom smještaju ili kampovati. Za kampovanje svaki učesnik treba da obezbijedi: vreću, podmetač, šator( ukoliko ga nemate, prilikom prijave u klubu ćemo pokušati obezbijediti smještaj kod ostalih učesnika), rezervnu odjeću za 2 dana, pribor za ličnu higijenu.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak subota 6h ispred prostorija kluba po dogovoru.

Povratak u Podgoricu oko 20h.

Prijevoz: kombi, auto.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19-20h Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Prijave porukama i na fejsbuku ne primamo. 

Akontacija 8e za obezbjeđenje transporta je obavezna i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.