Durmitor Crvena Greda Jablan Crno jezero 1 9 2019. g. neđelja u 6 30h srednja (laka) tura

 

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Jedan od najljepših i najuzbudljivijih vrhova Durmitora je Crvena Greda (2164mnm). Izdvojena atipičnog izgleda i orjentacije okrenuta ka Žabljaku, kao magnet, na prvi pogled osvoji srca svih pośetioca ove prekrasne planine.

Obilazimo Crno, Zminje i Jablan jezero čarobnim šumama, livadama, proplancima.

http://www.oblun.me/oblun-je-u-subotu-06-06-2015-g-bio-na-durmitoru/

I  – laka tura – Na Jablan jezeru( 1791mnm) lijepom izletištu smještenom u skutima Crvene grede ostaju oni sa slabijom kondicijom (eventualno se kupaju).

II  – srednje teška tura – uspon na Crvenu Gredu i silazak na Jablan jezero.

Vrijeme uspona 2 30 h, silaska 2h, visinska razlika  750m

Teren: makadam, trava-kamen, šumska staza.

Nema posebno opasnih mjesta, pri vrhu prolaz kroz bor krivulj.

Kondiciona pripremljenost: srednja ( minimalna).
Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: Duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka  “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(2-3l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak: neđelja u 6 30h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: kombi, auto.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba u srijedu i četvrtak 19-20h. Blaža Jovanovića 17-Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

PRIJAVE FEJSBUKOM I PORUKAMA SE NE PRIMAJU.

Akontacija 10e (za obezbjeđenje transporta) uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.