Durmitor Ledena pećina Čvorov Bogaz 22 12 2019g. neđelja u 7h srednje teška tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

“Durmitor je najljepša planina svijeta” izjavio  je  jedan od  najistaknutijih planinara SFR Jugoslavije 90-godišnji naučnik, ljekar, književnik, publicist prof. dr. Željko Poljak. A boravio je na većini planinskih masiva svijeta, od Prokletija do Anapurne na Himalajima.

U srcu te planine je jedno toplo gnijezdo koje se zove Ledena pećina. Tamo vjetar ne duva. Njen čuvar Čvorov Bogaz( 2151mnm) i borovi krivulji će nas dočekati i ispratiti konfetama sniježnih pahulja.

Vrijeme uspona 2 30h, silaska 2h.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Teren: dolovi i blage padine sa nešto snijega.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Duboke planinarske cipele, gamašne, pelerine( kišna kabanica), deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( toplija garderoba, tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”, kačket, kapa, rukavice,),  preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu (1-2), topli napitak, suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja  7h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: kombi, auto.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19-20h ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17-Blok V, prolaz preko puta Bazara iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Akontacija (za obezbjeđenje transporta) je 8e i uplaćuje se lično.

Odgovori

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.