Durmitor Šljeme 25 03 2017g. subota u 7h srednje teška tura

 

Ljubisnja Kozlinovaca, Ravna Gora 25 04 2015 (40)

Oblun. Planinarenje i nešto više…

“Durmitor je najljepša planina svijeta” izjavio  je  90-godišnji prof. dr. Željko Poljak hrvatski naučnik, ljekar, književnik, publicist i jedan od  najistaknutijih planinara i alpinista SFR Jugoslavije. A boravio je na većini planinskih masiva svijeta, od Prokletija do Anapurne na Himalajima.

Pitome padine Šljemena ( 2446mnm), trećeg najvišeg vrha Durmitora, plavetno nebo razliveno preko njegovih travnatih ili sniježnih pleća i divokoze što bezbrižno pasu, namame smrtnika u svijet visina. A tamo čovjek  ne zna  hoda li ili lebdi snovima, šire li mu se źenice da uhvate svjetlost koja se rasula ili  vrhove što se igraju žmurke sa njenim zracima.Sinjajevina Zminicko Riblje Vrazje Zabojsko jezera 20 09 2015 (19)

Vrijeme uspona 3h, silaska 2 30h.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Teren: šumska staza, blaga travnata padina prekriveni tvrdim snijegom.  Nema strmih i opasnih mjesta.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Duboke planinarske cipele, gamašne i krplje( ko ima ne i neophodne),  deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( toplija garderoba, tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”, kačket, kapa, rukavice, kišna kabanica),  preobuku na planini i zaštitu od sunca( naočare, krema).

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu i čaj(2l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak subota  u 7h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: kombi, auto.

Napomena: VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I ŽELJA UČESNIKA AKCIJE!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 18-19h ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17-Blok V, prolaz preko puta Bazara iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Akontacija (za obezbjeđenje transporta) je 7e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Vodič: Zoran S. Mirotić

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA HILJADU AKCIJA.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.