Gradac Crni krš Putevi “Malog voza” 29 12 2019g. neđelja 7 45h laka tura

 

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Prostor na kome su prije jednog milenijuma udareni temelji Crne Gore, ušuškan, sakriven od vjetra i dosadnih ljudi, krije mnogo tajni. Jedna od njih je zmijolika brazda, urezana u planinu kao ožiljak, kojom je niz blage padine ove potkovice, prije sto i više godina, putovao “Mali voz”. Klizio je niz brdo, povremeno i sam sebe preskačući, a naviše stenjao i dahtao. Slučajni posmatrač bi pomislio da se igra skrivalice sa Mandukom, Željeznicom, Veljom rijekom i brojnim potocima, što se razmile iz toplih njedara Vrsute, Sutormana, Rumije, i zapjenušani od radosti uskaču u veliko toplo more.

Sve ćemo ih obići i pozdraviti, popeti se na Gradac, Crni krš, spomenik bitke na Tuđemilima…

Teren: asfalt, makadam, dobra staza kroz  šumu, bez teških i opasnih mjesta, otvorena i blagog nagiba. Na stazi ćemo obići vrijedne stare crkve, mnoštvo rijeka, izvora izvora…

Ukupna visinska razlika 500m, ukupna dužina 10-15km, vrijeme uspona 1-3h, povratka 1h. Zadržavanje na vrhovima( crkvi i tvrđavi) po želji i dogovoru.

Potrebna minimalna kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Oprema:
Planinarske cipele (mogu i jače patike): tanka jakna, “duks”,  kačket ili šešir, dugi rukavi, rukavice, kappa, zaštitu od vjetra i kiše, majica za preobuku na planini.

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1l), topli napitak, suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak:  neđelja u 7 45h sa željezničke stanice.

Povratak u Podgoricu  do 18h.
Prijevoz: voz, kombi ili sopstveno vozilo zavisno od broja prijavljenih.

Napomena:Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 18 – 19h. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Akontacija-5e, je uslov da budete uvršteni u spisak – uplaćuje se lično i ne vraća se u slučaju odustajanja.

Vodič: Zoran S. Mirotić

Odgovori

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.