Hajla Memorijal Safet Mavrić-Ćako 10-12 1 2020g. srednje teška tura

 

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Tradicionalni uspon na Hajlu je najmasovniji zimski planinarski skup u regionu. Održava se u spomen na planinara Safeta-Ćaka Mavrića koji je stradao na Hajli za Božić 1997 g.

Pojedini članovi PK Oblun od samih početaka su učesnici ovog Memorijala, a Planinarski Klub Oblun od osnivanja 2011 godine.

Iz ljubavi prema planinama i Hajli, pijeteta prema Ćaku, Planinarski klub Oblun će još jednom doživjeti  zimsku idilu i vrhunsko druženje. Predivne šume jela, bora, smrče, pjesma, igra i smijeh u toplom domu, škripa iskričavih pahulja snijega pod nogama, zauzimaće posebno poglavlje u zbirci naših uspomena. 

Petak  10 1: 12-17h Po dogovoru polazak iz Podgorice do Rožaja. Terenskim vozilima do Bandžova. Smještaj u planinskoj kući u Bandžovu( 1460mnm).

Nezaboravno druženje u kultnom Domu kulture Dermando sa planinarima iz mnogo zemalja.

Subota  11. 01.: 7h Pješačenje kroz borovu šumu do doma u Gropama( 1 30h). Odmor uz topli čaj u domu.  Oko 10h ko želi i može produžava uspon na vrh Hajle( 2403m) Na vrh se stiže za 2-4 časa( zavisno od vremenskih uslova i visine snijega). Silazak do Gropa za 1 30h, a u Bandžov za još 1 30h do 17h.

Još jedno veče uz rock muziku.

Neđelja 12. 01.: Silazak u Rožaje. Obilazak grada, možda i Novog Pazara (po želji i dogovoru). Povratak u Podgoricu u predvečernjim satima.

Fotografije od prošlih godina pogledajte na: http://oblun.me/oblun-je-od-09-11-01-2015-g-bio-na-hajli/http://oblun.me/oblun-je-ovog-vikenda-10-12-01-2014-bio-i-na-hajli/

Ukupna visinska razlika:950( 450)m, dužina 14(10)km, vrijeme uspona 4-7(2)h, silaska 3(1 30)h.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost ( zavisno od visine i stanja snijega).

NAŠ SMJEŠTAJ JE U NEPOSREDNOJ BLIZINI DOMA KULTURE DERMANDO, PA ONAJ KO NE ŽELI DA PLANINARI, MOŽE DVA DANA UŽIVATI U ŽIVOJ MUZICI( UGLAVNOM ROCK) UZ PIĆE I PJESMU U TOPLOM DOMU, ILI U SUBOTU PROŠETATI ( 1 30+1 30h )  DO DOMA U GROPAMA.

Teren: šumska staza, snijeg. Nema posebno strmih i opasnih mjesta. Nije potrebno iskustvo hodanja na snijegu, niti posebna oprema.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

 

Oprema:  višeslojna odjeća, topla i nepromočiva planinarska obuća, gamašne, štapovi, kapa, rukavice, zaštita od vjetra i kiše, hrana za 2 dana, voda (1l), suvo voće, slatkiši i nešto za preobuku. Rezervnu odjeću i obuću ostaviti u autu.

Polazak: petak u toku dana po dogovoru ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu neđelja oko 19h.
Prijevoz: automobil ili kombi.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema planinarskoj praksi, isključivo zavise od vremenskih uslova!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba:srijeda i četvrtak 18-19h, Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel: 067 813 813.

BROJ MJESTA JE OGRANIČEN NA 10 PA JE POTREBNO ŠTO PRIJE SE PRIJAVITI.

Prijevoz od Rožaja do Bandžova je džipovima 6e/osobi u oba smjera.

Smještaj je rezervisan u kućici sa grijanjem( 10 mjesta) 6e/noć.

Akontacija 15e se uplaćuje lično( do 8. 01.) i ne vraća se u slučaju odustajanja( može se naći zamjena).

Hrana iz ranca ili po želji u restoranu Doma kulture Dermando.

O bezbjednosti, zdravlju, vremenskoj prognozi i dr. brine vođstvo puta dokazano na hiljadu akcija i iskusni vodiči domaćina.

Odgovori

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.