Hajla – Tradicionalni uspon – 9-11. 01. 2015. god. – srednje teška tura

hajla 10 01 09 200

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Zimski uspon na Hajlu je doživljaj koji se ne  zaboravlja. Uspon nije fizički ni tehnički zahtjevan, a druženje i ambijent su bajkoviti!!!

Svi koji žele ići trebali bi da se prijave( nije neophodna akontacija) do petka 19 12 2014 god. kako bi bili uvršteni u bilten!

Memorijalni zimski uspon na Hajlu, posvećen Safetu Mavriću Ćaku, čuvenom rožajskom i novopazarskom planinaru, koji je 7 januara 1997 godine poginuo na Hajli sa nepunih 40 godina, okuplja više stotina planinara iz svih krajeva Jugoslavije, a mi smo tradicionalni učesnici.

Petak 9. 01: Polazimo u u 9 30h ispred prostorija kluba.

U toplom domu u Gropama, u dobrom društvu uz pjesmu i igru provodimo veče do iza ponoći.

Subota 10. 01: Po dolasku kolone iz Bandžova, oko 10h krećemo na uspon na vrh Hajle(2403m). Z

Nakon povratka sa Hajle, oko 15 časova, za sve učesnike je predvidjen ručak u Gropama. Veče provodimo u opuštenoj atmosferi u domu.

Neđelja 11. 01: Poslije ustajanja oko 9h silazimo u Bandžov i dalje do Rožaja. Ukoliko budemo odmorni izvešćemo uspon na planinu Tifran ili otići do Novog Pazara i predveče se vratiti u Podgoricu.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Oprema: Na uspon ponijeti višeslojnu odjeću, toplu i nepromočivu planinarsku obuću, zaštitu od vjetra i kiše, laku hranu, vodu (2l), suvo voće, slatkiše i nešto za preobuku. Rezervnu odjeću i obuću ostaviti u prijevoznom sredstvu.

Neophodna je vreća za spavanje. Oni koji idu na noćni uspon obavezni su ponijeti zimsku opremu: cepin, dereze, štapove, gamašne, čeonu lampu, kapu, rukavice, odjeću za niske temperature.

Polazak: petak prije podne( po dogovoru) ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  oko 19h. Prijevoz: automobil.

Napomena:VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I ŽELJA UČESNIKA AKCIJE!!!

Akontacija je 10 eura. Troškove akcije  možete sami izračunati prema troškovniku koji se nalazi na našoj stranici na sajtu i fejsbuku.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba:utorak i četvrtak 18-19h, NAJKASNIJE DO ČETVRTKA VEČE, ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Vodič: Zoran S. Mirotić

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA SKORO HILJADU AKCIJA (KRIVIČNO JE ODGOVORNO).

Vaša obaveza je da poštujete uputstva i uživate.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.