IZVOR MORAČE Oblunovom “biser” stazom 28 4 2018g. neđelja 7h srednja (laka) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Izvor Morače je brilijant na kruni više desetina čarobnih staza koje je otkrio i planinarima darivao Oblun. Tu je sve iskonski čisto, bezvremeno, vječno… Prvih 1100 metara rijeke Morače su rapsodija u bijelom.

Tamo đe voda čini čuda,vrišti, pršti, uvija se i skače u slapovima ili stropoštava niz litice “ULAZIMO U ČETVRTU DIMENZIJU”. Zavjesa od kapljica sa 7 vodopada Sika proizvodi velike i male duge, a mi umiveni, razrogačenih očiju kao u transu hodamo  PREDJELOM KOJEG MOŽDA IDUĆE GODINE BITI NEĆE?!

http://oblun.me/oblun-je-u-nedjelju-26-04-2015-g-bio-na-izvoru-morace/; http://oblun.me/oblun-je-isao-na-izvor-morace-oblunovom-biser-stazom-28-04-2013/#jp-carousel-2374; ima još…

Dalje je opšte poznato, ali i nije baš ista bašta u koju uđete zimi ili u punome cvatu, kao ni oči iza naočara. Ulazak u grotlo koji se ljepotom može mjeriti sa usponom na najljepše vrhove je jedan od najuzbudljivijih i najblistavijih uspona na crnogorskim planinama, a završni pogled ODOZDO iz Vragodola će se trajno utisnuti u vašu memoriju.

Laka tura: Slabije spremni planinari ili oni koji ne žele žrtvovati trud za dodatnu ljepotu, penju se do vodopada Sika i vraćaju u Ljevišta, đe obilaze druge niže vodopade, šumarke, proplanke.

Ukupna visinska razlika 650m( 800, 250) m.

Potrebna srednja( minimalna) kondiciona pripremljenost.

Vrijeme uspona je oko 3 30(1)h,Ukupne pauze pored vodopada, na izvoru, u katunu i pored jezerca su min 2h, a povratak se, nevoljno, izvodi za 2- 2 30h.

Teren: Makadamski put, strma staza kroz bukovu šumu, preko krševitog, siparastog terena i zaostalog snijega.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

 

Oprema:gamašne, nepromočive cipele i deblje čarape(najbolje su vunjene)  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, naočari) i par majica za preobuku na planini.

OBAVEZNO PONIJETI FOTOAPARAT !!!

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu i topli napitak(1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja 7h ispred prostorija kluba kod Bazara u Bloku V.

Povratak u Podgoricu  oko 20h.
Prijevoz: kombi, auto.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti učesnika akcije!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 18-19h Blaža Jovanovića 17-Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 067 813 813.

Prijave porukama i na fejsbuku se ne primaju.

Akontacija 6e je obavezna i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Troškove akcije  možete sami izračunati prema troškovniku koji se nalazi na našoj stranici na sajtu i fejsbuku( u datoteci ili bilješkama).

Vodič: Zoran S Mirotić

 

Odgovori

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.