Jadovnik slapovi Sopotnice klisura Mileševke 27 10 2018g. laka tura

 

 

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Jadovnik je planina u zapadnoj Srbiji udaljena 15 km od Bijelog Polja. Dugačka (12 km) blago zatalasana travnata prostranstva, stoljetne šume I nekoliko blagih vrhova sa najvišim Katunić( 1734 mnm). Na obodima planine izvire 5 rijeka. Tokovi Uvca, Sopotnice i Mileševke su proglašena zaštićenim područjima – spomenici prirode, a Mileševka i Dubočica su uśekle prelijepi  kanjon, tj klisuru, kojom vodi staza slična Mrtvičkoj. Jugozapadnim podnožjem protiče Lim.

Obići ćemo slapove Sopotnice, kanjon Mileševke i Jadovnik.

Ukupna visinska razlika 100400m( po želji) vrijeme uspona 1-2 30h, silaska 1-2 h.

Teren:, makadam, vrlo blage travnate padine, šumske staze. Nema strmih ni opasnih mjesta.

Potrebna minimalna kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

 

Oprema: Duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica) i par majica za preobuku na planini.

(Komplet rezervne odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak  subota 7h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu do 22h.
Prijevoz: kombi, auto.

Napomena:vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19-20h, Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

PRIJAVE FEJSBUKOM I PORUKAMA SE NE PRIMAJU.

Akontacija (za obezbjeđenje transporta) je 10e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.

Odgovori

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.