Jezera Sinjajevine Zabojsko, Vražje, Riblje, Zminičko stećci Crna Poda…20 5 2018g. neđelja 6 30h laka-srednja tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Crnogorski Tibet, jedinstvena planina-visoravan i njen naborani rupičavi plato su poslastica. Ta zatalasana horizontala  je vrlo značajna dimenzija za upotpunjavanje slike planinskih krajolika. Maturska planinarska ekskurzija, prsten oko Sinjajevine, vozilom i pješke, obilazi modre dragulje Vražje, Riblje i Zminičko jezero. 3h pješačenja po ravnom terenu silazak i odmor na bajkovitom Zabojskom jezeru. Do Bistrice u kanjonu Tare stižemo predivnom stazom kroz katune i lijepu šumu. U povratku idemo preko Nikšića, a vraćamo se kroz kanjon Tare…

Oblun je u subotu 19.09.2015.g. bio na jezerima Sinjajevine

Uspon 300 m silazak 800, dužina 17km, vrijeme pješačenja 6-7h.
NE IDEMO PUTEM( već stazom), NEMA VELIKIH USPONA ni opasnih mjesta.
Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Teren: makadam, šumska staza, livade.  Nema strmih i opasnih mjesta.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Duboke planinarske cipele ( mogu jače patike), deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( topla garderoba, tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), i preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5-2l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja  u 6 30h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 21h.
Prijevoz: kombi, bus.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19- 20h ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Akontacija (za obezbjeđenje transporta) je 8e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Vodič: Zoran S. Mirotić

O vašoj bezbjednosti, zdravlju, vremenskoj prognozi i dr. brine vođstvo puta dokazano na hiljadu akcija.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.