Kanjon Mrtvice 6 4 2019g. subota 8 30h, laka tura 

 

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Planinarski vjesnik neukrotive snage i optimizma koju nosi proljeće je čudesni kanjon Mrtvice.

Kao Aska ispred vuka, zapjenušana i divlja Mrtvica skače, izvija se i klizi, izbija iz stijena, ispod krša, šišti i huči u slapovima, bukovima, niz žljebove u kamenu ili kaplje sa busjenja mahovine. Samo mjestimično, pogledavši naviše ugledamo vijugavu modru liniju neba kako se provlači između okomitih stijena visokih hiljadu metara. Očarani koračamo iako bi opijeni tom simfonijom zvuka, boje, mirisa svježine i srijemuša najradije ostali.

Spremnije grupe idu do sela Velje Duboko, a u vrijeme visokog vodostaja ide se do tzv. Plaže ( pauza za odmor i jelo min 1h). Međutim, treba produžiti do mjesta nekadašnjeg drvenog mosta.

Obići ćemo Luke, Mrtvo Duboko, kameni most knjaza Danila…

http://oblun.me/oblun-je-u-nedelju-17-04-2016-g-prosao-kanjon-mrtvice/ http://www.oblun.me/oblun-je-u-nedelju-09-04-2017-g-bio-u-kanjonu-mrtvice/

Visinska razlika na stazi je oko 250m, a ukupna dužina puta 10km.

Vrijeme prolaza kanjona je oko 5h u oba pravca.

Teren: makadamski put  i staza u kamenu, kroz šumu, dobra, široka i bezbjedna.

Potrebna je minimalna kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: Poželjno je imati planinarske cipele mada mogu i patike, deblje čarape, odgovarajuću odjeću(tanka – “šuškava” jakna), kačket  i par majica za preobuku.

OBAVEZNO PONIJETI FOTOAPARAT !!!

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak subota 8 30h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 18h.
Prijevoz: bus, kombi.

Prijava i dodatne informacije na sastanku Kluba srijeda i četvrtak 19-20h Blaža Jovanovića 17-Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 067 813 813.

Prijave za akciju porukama i na fejsbuku se ne primaju.

Akontacija-3e, je uslov da budete uvršteni u spisak uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja.

Vodiči Kluba

Odgovori

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.