Ljevorječki Kom 21 7 2019g. neđelja 6h srednje teška( rekreativna) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Komovi su jedna od najljepših i najviših crnogorskih planina. Po svim parametrima pripada Prokletijama iako se izdvojio u stranu. Džinovska krečnjačka krunica nazubljenih latica katkad zahvata modro nebo, a drugi put iz pehara se razliva mlijeko oblaka. Poseban je doživljaj ući u tu čaroliju koja ih ispunjava, golica, raznježuje.

Impozantan zelenosivi cvijet dominira prostorom, očarava i privlači.

Do Štavne( 1800mnm) i početka uspona dolazi se preko Kolašina i Mateševa.

Markiranom stazom kroz dobru šumu laganim hodom, i travnatom padinom penje se  visoki Ljevorječki Kom( 2483mnm). Završnih 15-ak metara se penje uz eksponiranu stijenu.

Visinska razlika 850m, vrijeme uspona 3h.

Teren: travnata staza, staza u kršu.

Neophodna je srednja kondiciona pripremljenost.

Ko želi dan može provesti u rekreativnoj opuštenoj šetnji i hladovini( 15-20°C) na  proplancima, u šumi i katunima Štavne ili Ljubana ( berbi pečurki i ljekovitog bilja) i uživati u pogledu na gorostasne fascinantne vrhove Komova. 

Ponijeti nešto lake hrane, vodu(2-3l), suvo voće, slatkiše.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Uspon može biti organizovan i kao dvodnevni(zavisno od interesovanja).

Oprema: Poželjne duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

 (Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja 6 30h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  oko 20h.

Prijevoz: kombi, sopstveni auto.

Prijava i dodatne informacije tel ili na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19- 20h, najkasnije do četvrtka veče. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Ne primaju se prijave SMS ni facebook porukama.

Akontacija 7e je uslov da budete uvršteni na spisak,  uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke. U slučaju odustajanja ne vraća se, jer ste prijavom onemogućili drugoga da ide, a ona pokriva samo dio troškova.

Vodič: Zoran S. Mirotić

Odgovori

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.