Lola- Veliki i Mali Zebalac Lijevno 3 6 2018g. neđelja u 7h  rekreativna (laka, srednja) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Lola planina lijepog imena, još ljepšeg izgleda je najpitomija i najživopisnija  Moračka planina. Javorje, Lola, Ljeviške bare i  drugi katuni bogati izvorima i pašnjacima razbaškarili su se  među njenim zaobljenim vrhovima Veliki (2129m) i Malim Zebalac( 2065mnm), Lijevno( 2081mnm), Lebršnik, Trpezarija, Kolijevka, Borova brda idealna su mjesta za stočarstvo, a sve više i za kampovanje, planinarenje, izletnički i seoski turizam.

Prostranim, zatalasanim livadama i dolovima, obići ćemo planinu, popeti se na njene vrhove u skladu sa kondicionom pripremljenošću. Pošto se nalazi u centralnom dijelu Crne Gore sa Lole je odličan pogled na Sinjavinu, Durmitor, Vojnik, Kapu Moračku, Stožac, Bjelasicu, Komove, Kučke  planine, Prokletije…

Posebna atrakcija ove ture je pogled na śeverne grede Kape Moračke,  Vragodo, izvor Morače, Ljevišta iz ptičje perspektive.

http://www.oblun.me/oblun-je-30-maja-2015-g-hodao-lolom-popeo-v-m-zebalac/

U povratku obilazimo Manastir Moraču ( 1252 god)( po želji).

Ukupna visinska razlika: 300(600, 800)m, vrijeme uspona je 1 30(3)h

Teren: put, livade. Nema strmih i opasnih mjesta.

Kondiciona pripremljenost nije neophodna za najkraću dionicu, a za najtežu je potrebna srednja spremnost.
Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

 

Oprema: Duboke planinarske cipele, mogu i jače patike, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica) i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja 7h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: kombi, sopstveni.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19-20h. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 482 190, 067 813 813.

Akontacija 6e (za obezbjeđenje transporta-ne vraća se u slučaju odustajanja)  je uslov da budete uvršteni u spisak  i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.

Vodiči kluba

O vašoj bezbjednosti, zdravlju, vremenskoj prognozi i dr. brine vođstvo puta dokazano na hiljadu akcija.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.