Lovćen-Jezerski vrh sa Bukovice, 8 11 2015 g. neđelja u 7h – laka ( srednje teška) tura

026Oblun. Planinarenje i nešto više…

Jedna od najljepših tura na Lovćenu u zlatnu jesen.

U planinarskom smislu jedinstvenost  ovom usponu daje izlazak na vrh planine kroz tunel, šarenilo boja od plavo-zelenog Jezera (po kome ovaj vrh Lovćena nosi ime) do raznih nijansi žute na dobroj i ugodnoj stazi bukovom šumom i livadama,  mnoštvo pečurki i predivni pogledi sa vidikovaca.

U kulturološkom, edukativnom  i emotivnom smislu  ovo je put za pamćenje. Ośećamo se uzvišeno dok hodamo istorijom pored rodnih kuća vladara dinastije Petrovića i Gubernatora Radonjića. Još veličanstveniji je ugođaj na Jezerskom vrhu(1657mnm) u impozantnom Mauzoleju Petra II Petrovića Njegoša vladara Crne Gore i jednog od najvećih pjesnika romantizma, rad skulptora Ivana Meštrovića.

Potrebna je minimalna( srednja) kondiciona pripremljenost.

Potrebna je srednja( minimalna) kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Poželjne duboke planinarske cipele( mogu i deblje patike), deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja u 7h ispred prostorija kluba kod Bazara u Bloku V.

Povratak u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: kombi, sopstveni.

Napomena: VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I ŽELJA UČESNIKA AKCIJE!!! 037 045 055  120

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 18-19h. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Akontacija 5e (za obezbjeđenje transporta-ne vraća se u slučaju odustajanja)  je uslov da budete uvršteni u spisak  i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Vodič: Danilo Vuković

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA SKORO HILJADU AKCIJA.

Vaša obaveza je da poštujete uputstva i uživate.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.