Lovćen Jezerski vrh 4 1 2020g. subota 7 30h laka ( srednje teška) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

U planinarskom smislu tura je jedinstvena, jer se na vrh planine izlazi kroz tunel. Prelijepom stazom kroz staru bukovu šumu,  do Jezera ušuškanog u ljutom kršu, sniježnim tepihom ili mekim krpicama što škripe pod nogama, bajkovite panorame ka beskraju mora, crnogorskog krša i slobodi duha i života.

Kulturološki, edukativno i emotivno put je za pamćenje. Uzvišeno je hodati istorijom, pored uzglavlja dinastije Petrović i Gubernatora Radonjića. Još veličanstveniji je ugođaj na Jezerskom vrhu(1657mnm), u Mauzoleju Petra II Petrovića Njegoša vladara Crne Gore i jednog od najvećih pjesnika romantizma…

Prije uspona degustiraćemo čuvenu medovinu na Bukovici – Njeguši( 15 km od Cetinja) u najstarijoj kafani u Crnoj Gori(139 godina).

Na vrhu je upisna knjiga sa pečatom vrha transferzale PPT Orjen-Lovćen-Rumija.

Ukupna visinska razlika: uspon 500m, dužina 14( 6) km, vrijeme uspona 2 30hsilaska 2 30 (0 30)h.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Teren: asfalt, makadam, dobra staza kroz  šumu, bez teških i opasnih mjesta, otvorena i blagog nagiba. Obići ćemo Jezero, Mauzolej Petra II Petrovića Njegoš, najstariju kafanu u Crnoj Gori, Njeguše, kulturnoistorijske znamenitosti Cetinja( po želji i dogovoru sat-dva)…

Ukupna visinska razlika 500m, ukupna dužina 12( 9)km, vrijeme uspona 3( 2 30)h, povratka 2( 0,5)h. Zadržavanje na vrhu po želji i dogovoru.

Potrebna minimalna( srednja) kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Oprema:
Planinarske cipele, tanka jakna, “duks”,  kačket ili šešir, dugi rukavi, rukavice, kapa, zaštitu od vjetra i kiše, majica za preobuku na planini.

   (Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1l), topli napitak, suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak:  subota u 7 30h ispred prostorija kluba – Bazara u Bloku 5.

Povratak u Podgoricu  do 18h.
Prijevoz: kombi ili sopstveno vozilo zavisno od broja prijavljenih.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 18 – 19h. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Akontacija-5e, je uslov da budete uvršteni u spisak – uplaćuje se lično i ne vraća se u slučaju odustajanja.

Vodič: Zoran S. Mirotić

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.