Oblun je od 22.5.2018.g. bio na Denaliju – McKinley – Aljaska

Oblun je od 22 5 2018g bio na Denaliju-McKinley Aljaska.
Antonio Škanata, član PK Oblun Podgorica, jedan od najuspješnijih crnogorskih planinara, poslije uspona na Alpe, Kilimandžaro, Elbrus, Akonkagvu, Island Peak u Himalajima i druge visoke planine, od 22 5 2018g. bio je na Aljasci.
Pokušao je da, kao član međunarodne ekspedicije, popne Denali (do skoro nazivan Mount McKinley) najviši planinski vrh Śeverne Amerike( 6194 mnm), najśeverniji i jedan od najhladnijih na svijetu.
Nažalost, zbog organizacionih i tehničkih problema, ekspedicija je prekinuta i uspon obustavljen, a svi učesnici živi i zdravi se vratili (vraćaju) kući.
No pasaran, rekao je Denali. Odustali su shvativši da je od njihove hrabrosti, pameti, odlučnosti, planina ovog puta jača.
Granitni blok Denalija će i dalje biti na Aljasci, visok, negostoljubiv i hladan. Vjetrovi i snjegovi ga zatrpavati, a oskudno sunce i planinari povremeno pokušavati umilostiviti.
Denali, doći ćemo Vam opet pametniji, jači i brojniji.

Odgovori

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.