Oblun je u neđelju 13 04 2014 godine bio na Tarabošu

Sto jednu godinu poslije crnogorske Heroneje, Planinarski klub Oblun Podgorica treći put je prošao strašnim Tarabošem, planinom čije je ime simbol crnogorskog stradanja, planinom koja je crnja i od same Crne Gore.

Tokom opsade Skadra u I Balkanskom ratu, 1912-1913 godine na utvrđenim Tarabošu, Ljuarzi, Brdici, Bardanjoltu, Muselimovoj glavici, stradalo je blizu 10 000 Crnogoraca. Skadar je najveća iluzija crnogorske istorije. Opijena mitovima, vođena nerealnim ambicijama svoga kralja, Crna Gora je na vrhuncu moći zaboravila ko je i doživjela sunovrat i nestala. Pala je śenka na crnogorsko oružje, ali nevjerovatne vrline predaka (čojstvo, junaštvo, poštenje, plemenitost, vjernost, slobodoumnost, rodoljublje, bistrina uma…) nijesu obezvrijeđene, ni obesmišljene.

Mi potomci i poštovaoci heroja, nijesmo išli da oslobađamo Skadar, nego sa dobrom voljom i namjerama, sa ponosom na licu i tugom u srcu, da na trenutak ponovo budemo Crnogorci! Išli smo da se na mjestu neviđenog stradanja ispričamo sa precima, „rasom bez mane“ koja je bila uzor savremenom čovječanstvu. Da se podśetimo da smo sinovi sinova crnih planina, potomci jednog naroda koji se vjekovima borio protiv najvećih imperija svijeta za očuvanje slobode, slavnog imena i svoje male države Crne Gore.

„…Zar u Evropi nema druge nacije izuzev šačice Crnogoraca…“, uskliknuo je 1757 god Volter, a Antonio Baldači „Ovi ponosni lavovi ne mogu se krotiti niti držati u kavezima“!!!?

Ginuli su Crnogorci za domovinu mnogo i često, kao da su samo za to rađani!!! Nažalost, na stratištima raste drača i kamen, a otadžbina ni da se osvrne i zapita đe su joj Crnogorci? Najbolji sinovi nemaju ni pomena ni groba ni spomenika!!!

“Crna slobodo, crno junaštvo i časti. Svaki je grm raka dva vojnika, Tu se bije bitka do propasti, Mrite Crnogorci, bez pomena i cika, Iz svakog će čela po kamen izrasti!…”

Put od Podgorice do Skadra prelazi se za nešto više od sat vremena, ali od vrlina predaka do nas ovakvih, daljine su nedostižne. Sučim ćemo pred đedove, zapitajmo se svi koji znamo kakvu smo genetsku i duhovnu strukturu od njih naslijedili? Da li su u zadnjih 100 godina lavovi mutirali u magarce, lisice ili hijene…? Da li su osmjeh Ljuba Ćupića i Trinaestojulski ustanak, Boj na Fundini, Carevom Lazu, Tuđemilu, kruna kralja Mihaila, Obodska štamparija, ljubav Vladimira i Kosare istorijski svjetionici ili samo iskre zvijezde koja se gasi?!“

“Orevuar Montenegro, Velika pjesmo bačena u stijene”

 

Odgovori

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.