Orjen Crkvice Ledenice kamena bajka neđelja 31 3 2019g. 7 30h laka(srednja) tura

 

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Crkvice su predio na koji se direktno sa neba slije najveća količina “tečnosti života” u Evropi. Ispere ga temeljito, pa nestane, a krš i kržljavo bilje ostanu da se prže na vrelom suncu. Tamo nema ničega osim nepojmljivo surovog krajolika. Iz mašte je isplovio nestvaran “lebdeći put” kojim hodimo i skladne tvrđave od fino tesanog kamena, koje povremeno uskoče u naše źenice. Svako podśećanje na taj predio stvara dilemu, da li smo to sanjali.

Crkvice su krajem XIXvij. bile gradić sa 7000st(uže jezgro više od 3000 st), važno strateško mjesto Austrougarske monarhije. Impresivna pekara (druga po veličini u Evropi poslije Beča) je pekla 24 000 kilograma hljeba dnevno, stadion, hipodrom sa carsko-oficirskim ložama, hotel, restorani, prodavnice…. Danas se  naziru zarasle avenije i građevine koje se ubrzano urušavaju.  Obići ćemo i zaboravljene tvrđave Stražnik, Kom, Ober i Under.

Popećemo Velji vrh ( 1277mnm).

http://www.oblun.me/oblun-je-u-nedelju-12-03-2017-g-bio-na-veljem-vrhu-na-orjenu/#jp-carousel-16899

Oblun je u neđelju 25.10.2015.g. bio na Orjenu na Crkvicama

 

Prije i poslije akcije po dogovoru ćemo obići neke od znamenitosti Grahovskog kraja( arboretum-botanička bašta drveća, Grahovsko jezero…).

 

Ukupna visinska razlika 350( 650)m, ukupna dužina 10(14)km, vrijeme uspona 2 (3 30)h, silaska 1 30h.

Teren: livade, makadamski put malog nagiba (5% kao auto put).

Nema teških dionica ni opasnih mjesta.

Kondiciona pripremljenost minimalna( prosječna).

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

 

Oprema: duboke planinarske cipele (mogu i cipele ili patike tvrđeg đona) deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, “duks”,  kapa, kišna kabanica, kačket ili šešir, dugi rukavi i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(2l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

 Polazak: neđelja u 7 30h ispred prostorija kluba. POLAZIMO TAČNO U ZAKAZANO VRIJEME ZBOG ZATVARANJA PUTA (DOĆI 10min RANIJE)!

 PO NOVOM VREMENU( 1h RANIJE), JER SE SAT VRAĆA UNAZAD!!!  

Povratak u Podgoricu  oko 20h.

Prijevoz: kombi, bus, sopstveni.

Prijava i dodatne informacije na sastancima kluba srijeda i četvrtak 18-19h ul Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 067 813 813. Blagovremenom prijavom obezbjeđujete mjesto, olakšavate organizaciju i smanjujete troškove.

Prijave porukama i preko fejsbuka se ne primaju.

Akontacija-7e, je uslov da budete uvršteni u spisak – uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja.

Vodič: Zoran S Mirotić

Odgovori

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.