Ostroške grede-balkanski “kineski” zid neđelja 24 2 2019g. 8h laka (srednja) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Zaštićeni od vjetra idemo na Ostroške grede, iako nijesu po planu akcija, kroz šumu da uživamo u planinarenju i “crnogorskom kineskom zidu” MEĐI VUKA MANITOGA, o kojoj se malo zna i planetarnom fenomenu Manastira Ostrog. Pored izvora i napuštenih katuna, tamo đe vjetar ne duva Međom Vuka manitoga, iznad manastira Ostrog obilazimo Ostroške grede i njihov najviši vrh Uroševu glavicu( 1154mnm), Petrovu gl.( 1125mnm) i Bobiju (1143mnm). U silasku ćemo obići gornji i donji Manastir Ostrog…

Uspon na grede koje natkriljuju manastir Ostrog je doživljaj iz bilo kog smjera i na koji gođ vrh se izvodio, zbog izuzetnog značenja i svetosti mjesta, ali i atraktivnosti vertikalnih litica na koje se penjemo.

 Sa vrha je predivan pogled na Katunsku površ, Danilovgrad, Podgoricu, Skadar, Skadarsko jezero, Prokletije, Kučke,  Moračke, Primorske planine Vojnik, Durmitor, Goliju, Njegoš…

Na akciju idemo vozom i (ili) autom, od željezničke stanice ( 360mnm) ili od manastira Ostrog (750mnm), zavisno od spremnosti i želja učesnika ( grupa koja ide laku turu kreće autom u 8 30h iz Podgorice).

Kako nam je bilo prošle godine pogledajte http://oblun.me/oblun-je-u-subotu-24-01-2014-g-bio-na-ostroskim-gredama/

Ukupna visinska razlika 400m(800m), dužina u oba smjera 6 (11)km,  vrijeme uspona 1 30( 2 30)hpovratka 1 30(2 30h), pauza na vrhu 30min.

 

Potrebna je minimalna (srednja) kondiciona pripremljenost.

Teren:  šumska staza, staza u kršu. Nema strmih i opasnih mjesta.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu i topli napitak (1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja u 8 ( 8 30) h sa željezničke stanice.

Povratak u Podgoricu  do 18h.
Prijevoz: sopstveni( voz).

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 18- 19h, tj do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Akontacija-3e, je uslov da budete uvršteni u spisak – uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja.  Troškove akcije  možete sami izračunati prema troškovniku koji se nalazi na našoj stranici na sajtu i fejsbuku.
Vodič: Zoran S. Mirotić

Odgovori

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.