Pestingrad iz Njeguša i Kotora, 27 03 2016g, neđelja u 8 30h,  rekreativna ( srednja ) tura

 

Lovcen Cetinje Njegusi Pestingrad Kotor 21 05 2014 (97)

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Većina naših akcija objedinjuje bar dvije planinarske ture, pa čovjek bira da li će ići jednu dionicu ili cijelu dužinu. Zato akcije imaju dvije ili tri težine.

Lovćen, simbol i stožer Crne Gore, sela ušuškana na terasama vertikalnih Lovćenskih i Kotorskih strana, fascinantni pogledi na čudesni Bokokotorski zaliv, staze i putevi što se kao zmije niz ljuti krš spuštaju do velike vode.

Njeguši su  iznjedrili dinastiju Petrović-Njegoš i Guvernadure Radonjiće koji su kreirali modernu povijest Crne Gore. Zato je tamo istorija u kamenu, vazduhu, glasu i riječima, stavu i pogledu.

Prošle akcije:

http://oblun.me/oblun-je-21-05-2014-g-isao-cetinjenjegusipestingrad-kotor/

http://oblun.me/njegusi-pestingrad-kotor-14-04-2012-g/

I grupa:  obilazi Njeguše i penje se na Pestingrad

II grupa: iz Kotora se penje na Pestingrad( 1007mnm)  

Silazak do Kotora starim pješačkim putem.

Kondiciona pripremljenost: I grupa – nije neophodna; II grupa – srednja

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Poželjne su duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća (tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), i par majica za preobuku.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja u 8 30h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: kombi, auto.

Napomena: VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I ŽELJA UČESNIKA AKCIJE!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 18-19h, ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Akontacija (za obezbjeđenje transporta) je 5e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Vodiči: Zoran S Mirotić i Danilo Vuković

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA SKORO HILJADU AKCIJA.

Vaša obaveza je da poštujete uputstva i uživate.

Odgovori

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.