Planinarski klub Oblun Podgorica  je napunio 5 godina

205037_10151315256773281_1715266354_n

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Statistika:

Za 5 godina održali smo 419 akcija, izveli 491 uspon (preko 90 prvijenstvenih) i u planinama proveli 500 dana. Pod zastavom Obluna 1819 ljudi u 5161 učešća, 18 pasa, jedna mačka, hodalo je 3850 časova. Popeli smo 630 vrhova i savladali 380 000 metara visine.

Po broju, raznovrsnosti i sadržaju aktivnosti  u samom smo vrhu klubova bivše Jugoslavije.

Planinarska akademija Oblun je kroz neoficijelnu osnovnu i naprednu školu planinarenja iškolovala oko 350 planinara i desetine planinskih vodiča i markacionista.

Davno zaboravljeni antički grad Obolon izveli smo pred lice javnosti i približili naučnim, kulturnoistorijskim, turističkim radnicima!

Planinarski klub Oblun organizuje izuzetne planinarske  akcije, izvodi ljude u prirodu i obučava ih, otkriva, uređuje, promoviše, markira mnoge planinarske staze trošeći ogromno vrijeme, rad i energiju. Sve aktivnosti smo izveli isključivo od sopstvenih sredstava,  bez ičije podrške, moralne i materijalne, bez sponzora, donatora, regularnih ili namještenih konkursa, stvarnih ili fiktivnih projekata… Ministarstva sporta, turizma, kulture, prosvjete i nauke i druge nadležne institucije ne interesuju naše aktivnosti, a matični PSCG, nacionalni, regionalni parkovi prirode i slični nas prepoznaju jedino po visini harača koji im plaćamo da bi se kretali sopstvenom zemljom. (Ovo je samo konstatacija ružne stvarnosti koja nas dotiče, ali ne uzrujava).

Planinarenjem se uzdižemo iznad ljudske nesavršenosti i prizemne stvarnosti. Planinarenje je jedna od najzdravijih čovjekovih aktivnosti, koja spaja  tjelesnost i duhovnost na poseban način. Oslobođeno takmičarskog elementa koji sputava i kvari, za razliku od sporta, planinarenje u čovjeku otvara nepoznate nivoe svijesti, vraća ga iskonu. Priroda nas uči svojim pravilima i principima, radosti stvaranja, davanja radi!  

“U planine se u početku ide oholo i s nepovjerenjem ili skrušeno i bojažljivo. Vremenom, nevidljiva sila sve to smiri, uravnoteži. U prirodi su odgovori na sva pitanja, njena snaga je nezamisliva, bogatstvo neizmjerno, ljepote nedokučive. Zato se družimo sa njom.Vraća nas iskonu, podiže na više nivoe svijesti. Uči da prijatelj od sebe uzima da bi tebi dao, da  je novac bezvrijedan papir…Beskrajan pogled sa planinskog vrha, spokoj kad se opružite na cvijetnoj livadi, oštar gorski zrak što nadima pluća i zari lice, miris šume, žubor potoka, iskra ili snop svjetlosti što zasija na parčetu plavog ili zvjezdanog neba su zemaljski  raj”.

U planini novac je bezvrijedan papir. Sa vrha Lovćena, Garča, Kučkoga Koma ili Durmitora bijesna kola, veleljepna zdanja i debeli bankovni računi izgledaju prozaični i smiješni kao nabori na stomacima, mozgu i psihi njihovih vlasnika!!! Tamo mnogo veću vrijednost ima podijeljena jabuka, konzerva ribe, riječ ili ruka podrške, nego visina plate, karijera, položaj na društvenoj ljestvici.

Naš slogan ”Planinarenje i nešto više…” govori da mi sveobuhvatnosti planinarenja(tjelesna, duhovna, čulna…) dodajemo kulturnu, obrazovnu, socijalnu notu…

Planinarska akademija Oblun nas smjesti u vremeplov pa krstarimo milenijumima. Učimo geografiju, istoriju, botaniku, zoologiju, etiku…Obitavamo kod predaka u Crvenoj stijeni, Lipcima, obučemo se i izađemo da nadgledamo gradnju kiklopskih zidina Obolona, Medeona, Butue, Rizona, uplovimo u novu eru kroz Duklju,  Stari Bar, nadmećemo se sa Vizantijom u Tuđemilima, pečatamo knjige i kulturu, izlivamo slova i fišeke, povezujemo Kotor i Šas, Prečistu Krajinsku, Vranjinu i Žabljak Crnojevića sa surovim kršima Sokola, Oboda, Cetinja, Brskova.  Učimo ljubav od Vladimira i Kosare, čojstvo i junaštvo od slavnih predaka na Tuđemilima, Carevom lazu, Vučjem Dolu, Krusima, Fundini, Tarabošu, Bardanjoltu, Medovi,  Mojkovcu i Sutjesci, divimo se stećcima, tvrđavama, obilazimo sve crnogorske gradove.

Obilazimo stotine planina, rijeka, kanjona i vodopada, silazimo u jame i pećine, koračamo makadamom, kroz šume, preko livada,  po magli, noću preko zaleđenih stijena prekrivenih snijegom, ali i pored jezera obasjanog suncem, pijemo vodu iz stotine izvora, spavamo u planinarskim domovima i hotelu sa milijardu zvijezdica…

Pratimo maglu šumom i proplankom do prvog  vjetra,  noć do svitanja, rijeku dok se umori i kanjon dok se otvori. I sve tako do vrhova ili snova. Prtimo jutarnju rosu i prašinu kiprovine, pravimo dugu  ispod vodopada, gledamo, mijenjamo se, pamtimo. I  skupljamo te parčiće magije u kutije śećanja.  

Idemo na Maslinijadu, Koštanjadu, maratone, memorijale, međuklupska prijateljska druženja, promocije, planinarske  večeri, upoznajemo nove ljude, stičemo prijatelje. Obilazimo države i planine do kojih naši džepovi i noge mogu izdržati, ali osnovni cilj je upoznavanje i razvijanje ljubavi prema čovjeku, prirodi, prema Crnoj Gori, Nojevoj barci planete Zemlje u koju su ukrcani najbolji primjerci flore i faune, homo sapiensa i homo ludensa

Mala je i siromašna, pa je neznaveni ne voli ili mu je milija nečija druga majka, koja je bogatija, većih vimena, zvučnijeg imena. Mala je i siromašna, ali poštovana jer ni najvećim silama se nije pokorila, a kamoli svakom strancu koji bi da preimenuje njene plaže i planine.

Hvala tvorcu što nam podari ovoliko ljepote i dobro vrijeme.
Hvala svima koji su bili sa nama i prenijeli nam dio svoje energije.

Zoran S Mirotić

Odgovori

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.