Planinarski klub Oblun Podgorica je 4 12 2019g napunio 8 godina

Oblun. Planinarenje i nešto više…

OBLUN JE NAPUNIO 8 GODINA

Posvećenošću i ljubavlju, fanatičnim entuzijazmom i energijom istkana je naša planinarska priča.

Za 8 godina održali smo 601 akcija, planinarili 695 dana,  popeli 871 vrh. 2559 različitih ljudi, đece, pasa i jedna mačka je provelo jedan ili više dana u planini i popelo 511 000 metara visine. Pod zastavom Obluna je hodalo 7333  planinara. Po broju, raznovrsnosti i sadržaju akcija smo u vrhu planinarskih klubova bivše Jugoslavije.

Planinarski klub Oblun Podgorica je napravio revoluciju u crnogorskom planinarenju, uvođenjem savremenih metoda organizacije Kluba, akcija, uvođenjem mnoštva novina.

Planinarska akademija Oblun je kroz osnovnu i naprednu školu planinarenja iškolovala preko 1000 planinara i desetine planinskih vodiča i markacionista. Otkrili smo, trasirali, uveli u praksu i poklonili planinarskoj javnosti više od stotinu novih planinskih staza, dvostruko više nego što je bilo poznatih dotad.

KAO KRUNU I PRIZNANJE ZA POSVEĆENOST I DOPRINOS PLANINARENJU OD MINISTARSTVA SPORTA I MLADIH CRNE GORE SMO DOBILI NAGRADU U VIDU BRISANJA IZ REGISTRA SPORTSKIH ORGANIZACIJA CRNE GORE. (U CILJU RAZVOJA CRNOGORSKOG SPORTA I NJEGOVE BIROKRATIJE MOŽDA ĆEMO SE UČLANITI U PLANINARSKI SAVEZ SLOVENIJE  ILI BOSNE I HERCEGOVINE).

Davno zaboravljeni antički grad Oblun (Obolon) vaskrsnuli smo poslije 2500 godina i približili kulturno-istorijskim, naučnim, turističkim radnicima.

Ustanovili smo memorijalne uspone na Taraboš, Bardanjolt, Medovu, Vučji do. Pośećujemo sva kulturno-istorijski važna mjesta Crne Gore.

Bez ičije podrške, moralne i materijalne, bez sponzora, donatora, namještenih konkursa, stvarnih ili fiktivnih projekata organizujemo planinarske uspone, otkrivamo, promovišemo, markiramo staze i bogaze… Ministarstva sporta, turizma, kulture, prosvjete i nauke i druge nadležne institucije ne interesuju naše aktivnosti, a matični PSCG, nacionalni, regionalni parkovi prirode i slični nas prepoznaju samo po visini harača koji im plaćamo da bi se kretali sopstvenom zemljom. Ovo je samo konstatacija činjenica koje nas ne dotiču.

Naša je misija iznad prizemnosti i ljudske nesavršenosti!

Naš slogan je ” Oblun. Planinarenje i nešto više…”

Planinarenje aktivira čula, tjelesnu, psihičku, društvenu komponentu, a Oblun dodaje i kulturno-istorijske i obrazovne slojeve.

Oblun nas smjesti u vremeplov pa krstarimo milenijumima. Učimo geografiju, istoriju, botaniku, zoologiju, etiku… Obitavamo kod predaka u Crvenoj stijeni, Lipcima, obučemo se i izađemo da nadgledamo gradnju kiklopskih zidina Obolona, Medeona, Butue, Rizona, Dolcinijuma, Samobora, Đuteze uplovimo u novu eru kroz Duklju,  Stari Bar, nadmećemo se sa Vizantijom u Tuđemilima, pečatamo knjige i kulturu, izlijevamo slova i fišeke, povezujemo Kotor i Šas, Prečistu Krajinsku, Vranjinu i Žabljak Crnojevića sa surovim kršima Sokola, Oboda, Cetinja, Brskova.  Učimo ljubav od Vladimira i Kosare, čojstvo i junaštvo od slavnih predaka na Tarabošu, Bardanjoltu, Medovi, Carevom lazu, Vučjem Dolu, Krusima, Fundini,  Mojkovcu i Sutjesci, divimo se stećcima, tvrđavama, obilazimo sve crnogorske gradove.

Hodamo stotinama planina, rijeka, kanjona i vodopada, silazimo u jame i pećine, koračamo makadamom, kroz šume, preko livada,  po magli, noću preko zaleđenih stijena prekrivenih snijegom, ali i pored jezera obasjanog suncem, pijemo vodu iz stotinu izvora, spavamo u planinarskim domovima i hotelu sa milijardu zvijezdica…

Memorijalima se podśećamo dragih ljudi, na međuklupskim druženjima, promocijama, maratonima, festivalima slavimo prirodu i život, stičemo prijatelje.

Obilazimo države i planine do kojih naši džepovi i noge mogu izdržati, ali osnovni cilj je ljubav prema čovjeku, prirodi, Crnoj Gori, Nojevoj barci planete Zemlje u koju su ukrcani svakovrsni primjerci flore i faune, homo sapiensa i homo ludensa

ps.         Planinarenje kao jedna od najzdravijih čovjekovih aktivnosti širinom, raznovrsnošću motiva, percepcije i efekata nadilazi sport. Priroda postepeno u čovjeku otvara nepoznate nivoe svijesti, pobuđuje zatomljena čula, vještine, moći,  vraća iskonu. Od nje učimo da treba bezuslovno davati da bi stvaranje imalo smisao! 

U planini novac je bezvrijedan papir. Sa vrha Lovćena, Garča, Kučkoga Koma ili Durmitora bijesna kola, veleljepna zdanja i debeli bankovni računi izgledaju prozaični i smiješni kao debeli nabori na stomacima, mozgu i psihi njihovih vlasnika. Tamo mnogo veću vrijednost ima podijeljena jabuka, konzerva ribe, riječ ili ruka podrške, parče plavog ili zvjezdanog neba, nego visina plate, karijera, položaj na društvenoj ljestvici.

4 12 2019g.

 

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.