Prekornica – Kula – tradicionalni uspon 23.-25.2.2018.g. srednje teška tura

 

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Prekornica, planina što podśeća na sfingu iz kojeg gođ ugla je posmatrali, ima dobro mjesto u grupi centralnih planina Crne Gore. Zimi je ona prava ljepotica jer snijeg pokrije i sakrije spaljene šume i ogoljeno stijenje. Oblun od osnivanja učestvuje na tradicionalnom zimskom usponu na Kulu (1927mnm), najviši vrh Prekornice koji organizuje PK Prekornica iz Danilovgrada. Izvještaj sa jednog od uspona pogledajte na ovom linku.

Program manifestacije
Uspon spada u teške zimske ture. Potrebna je zimska oprema i dobra psiho-fizička kondicija.

Petak, 23.02.2018.godine
– Doček učesnika u planinarskom domu na Studeno u poslepodnevnim časovima;
– Dogovorni čas, promocija manifestacije, upoznavanje učesnika sa specifičnostima
našeg kluba, planine Prekornice i opštine Danilovgrad;
– Priprema za sjutrašnji uspon;
– Noćenje;
Subota, 24.02.2018.godine
– Budjenje učesnika u 05:00 časova;
– Početak uspona na vrh Kulu 1927 mnv u 06:00 časova;
– Uspon traje do 10 časova i obuhvata planinarenje od planinarskog doma na Studeno do vrha Kula i nazad. U toku uspona, učesnici imaju priliku da se upoznaju sa zimskim
ljepotama planine Prekornice, da čuju predavanje o specifičnostima planinskog turizma u našoj opštini, da se bave sportom i da promovišu ekološke vrijednosti;
– Završetak uspona i povratak u dom oko 16:00 časova;
– Večera za sve učesnike u 17:00 časova;
– U 18:00 časova svečana dodjela zahvalnica i priznanja;
– Druženje za sve učesnike i goste;
– Noćenje;
Nedelja, 25.02.2017. godine
– Od 11.00-15.00h predavanje o planinama, planinarenju i ekološkim vrijednostima;
– 17:00 završetak manifestacije i odlazak učesnika.

ZA PREKOBROJNE I ONE KOJI NE MOGU IĆI DVA DANA U SUBOTU ĆEMO ORGANIZOVATI USPON NA PREKORNICU KAO JEDNODNEVNU AKCIJU SA POLASKOM U 4 30h IZ PODGORICE.

Oprema: planinarske cipele za zimski uspon, gamašne, dereze, cepin, čeona lampa, krplje (po mogućnosti),deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća: tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”, kapa, rukavice, kišna kabanica, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.
Na uspon ponijeti nešto lake hrane za uspon, čaj, vodu(2-3l), suvo voće, slatkiše.

Polazak i povratak po dogovoru.
Prijevoz: automobil.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba srijeda i četvrtak 18-19h. najkasnije do 4. februara. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 067 813 813; 069156064, ŠTO PRIJE ZBOG OGRANIČENOG BROJA MJESTA.


Akontacija 3e, je uslov da budete uvršteni u spisak – uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja.

Odgovori

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.