Prenj ( Bosanski Alpi), Međugorje, Kravica, Mostar – BiH – 06, 07 i 08. 11. 2015. g. rekreativna (srednja, teška) tura

zelena glava

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Prenj je najljepša, najatraktivnija, ali i najsurovija planina u Bosni i Hercegovini. Smještena je u srcu dinarskih planina, u śevernom dijelu Hercegovine. Prenj leži u luku između rijeke Neretve sa śeverozapada, i planinskih masiva Veleža, Crvnja i Visočice sa jugoistočne strane.

Okružuju ga prirodna i vještačka jezera: Boračko, Jablaničko, Grabovičko, Salakovac kao i rijeke Neretva, Ljuta, Neretvica, Bijela i Drežanka. U podnožju planine se nalaze tri grada: Konjic, Jablanica i Mostar iz kojih vode markirani putevi do planinarskih objekata i vrhova. Najviši vrhovi Prenja su Zelena glava, Lupoglav, Otiš, Osobac…vodopad-kravice-hercegovina

Plan puta:

Petak  06. 11. 2015g: Polazak oko 15h. Dolazak u Mostar oko 19h.

Subota 07. 11. u 06 30h  uspon na Prenj – Zelenu glavu ( 2155mnm) i Otiš ( 2098mnm).

Potrebna je dobra kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Neđelja 08 11 – obilazak Mostara, Međugorja i vodopada Kravica.

Napomena: VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I ŽELJA UČESNIKA AKCIJE!!!

Spavanje: u planinarskom domu ili u privatnom smještaju.

Ishrana iz ranca.

Oprema: vreća za spavanje, hrana, voda, baterijska lampa, topla višeslojna odjeća i obuća za 2 dana, pribor za ličnu higijenu.

Na uspon duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

Na jednodnevni uspon ponijeti nešto lake hrane, vodu(2l), suvo voće, slatkiše.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u autu).

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak u petak oko 15h, ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  neđelja oko 22h.

Prijevoz: sopstveni auto, kombi.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: utorak i četvrtak 18 – 19 h, NAJKASNIJE DO ČETVRTKA VEČE. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064. Ne primaju se prijave SMS ni facebook porukama.

Akontacija ( 10e) je uslov da budete uvršteni u spisak,  uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke. U slučaju odustajanja ne vraća se, jer ste prijavom onemogućili drugoga da ide, a ona pokriva samo dio troškova.

TROŠKOVE AKCIJE SAMI IZRAČUNAJTE PREMA TROŠKOVNIKU KLUBA!!

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA SKORO HILJADU AKCIJA.

Vaša obaveza je da poštujete uputstva i uživate.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.