Prokletije Maja Kunora 26 5 2018g. subota 7h laka( srednja) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Boravak u Alpima Balkana je praznik za čula i dušu. Tu je sve neodoljivo, pa bez daha ostanu i stari i mladi. Bistre razigrane rijeke skakuću niz stiješnjene, ušuškane doline. Kroz raznobojni šumski ogrtač sivi, krečnjački bodeži paraju nebo. Popeti se treba na njihove vrhove, iznad nadanja i mašte. Neki su oštri, namrgođeni, pa se uplašiš i ośetiš bespomoćno gledajući sa blage i pitome Maja Kunora. Ubrzo, opčinjen njihovom ljepotom ośetiš da si se trajno zaljubio u planinu, koja te nikad neće slagati, prevariti, ostaviti.

Do odredišta idemo preko Božaja, kroz impozantni kanjon Cijevne, Tamaru…

Ovako: http://www.oblun.me/oblun-je-u-nedjelju-30-10-2016-g-bio-na-prokletijama/

Ukupna visinska razlika 630(750)m, vrijeme uspona 2 30( 3 )h, silaska 1 30h.

Teren: makadam, šumska staza, trava. Nema strmih ni opasnih mjesta.

Potrebna je minimalna kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: Duboke planinarske cipele( mogu i jače patike), deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica) i par majica za preobuku na planini.

(Komplet rezervne odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak  subota 7h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: kombi, auto.

Napomena:Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19-20h, najkasnije do četvrtka veče, ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Prijave fejsbukom i porukama se ne primaju.

Akontacija 5e je uslov da budete uvršteni u spisak – uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja.

Vodič: Zoran S Mirotić

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.