Prokletije–Popadija Talijanka Can Forca 26, 27, 28 7 2019g. rekreativna, srednja(teška) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Na poziv prijatelja PSK Karanfili Gusinje učestvujemo na tradicionalnom međunarodom planinarskom skupu  i OSMOM  MEĐUNARODNOM USPONU HAMDOVOM STAZOM POD MOTOM DRUŽENJEM PROTIV ZABORAVA

26.7. /petak/- u popodnevnim satima okupljanje u Grebajama

   – oko 18 časova  formiranje logora na livadi ispod planinarskog doma,,Karanfil,,

   – u 20 časova loženje logorske vatre, druženje uz vatru do 22sata / krug Doma “KARANFIL

   – u 22 časa povečerje/odlazak na spavanje/

 27.7. /subota/ USPON   H A M D O VO M  S T A Z O M ( srednje teška tura)

– u 06 30 časova  ustajanje

– od 7 do 8 časova  ispijanje jutarnje kahfe,čaja i priprema za uspon

 • u 08 časova polazak stazom na vrhove Volušnice
 • oko 10 časova doručak kod izvora u napuštenom katunu Volušnica/zadržavanje kod izvora 15min./
 • u 11,30 časova na Ćafi Volušnice i Popadije/zadržavanje 10 minuta, a zatim uspon na vrhove     Volušnice/ Popadija, Talijanka i Maja e Can/zadržavanje na svakom vrhu po 10 minuta /
 • Sa Maja e Can do katuna i dalje silazak stazom koja vodi ka Planinarskom domu “Karanfil” u Grebaje
 • od 15 do 16 časova odmor i priprema za ručak
 • u 16 časova zajednički ručak u krugu Doma Karanfil
 • poslije ručka odmor,  šetnja dolinom Grebaje

28.7/neđelja/
Ukoliko bude dovoljno zainteresovanih /u grupama 15-20 planinara/Planinarsko društvo “Karanfil” će organizovati uspon na Sjeverni vrh/Šekijeva staza/, izlet do Kotlova, Vojuše i Zastana.

Organizovaćemo i uspon na Forcu ( 2450mnm), Škurt(2499mnm) i još neki od vrhova u blizini.

Obilazak Gusinja, Plava, Alipašinih izvora, vodopada Grlje i oka Skakavice,  botaničke bašte i kupanje na Plavskom jezeru.

SMJEŠTAJ u kućama(sa 2- 8 kreveta)  ili bungalovima sa mogućnošću ishrane ili u šatorima. Zbog velikog broja učesnika za spavanje u bungalovima ili kući treba se prijaviti što ranije.

Za kampovanje svaki učesnik treba da obezbijedi: vreću, podmetač, šator, rezervnu odjeću za 2 dana, pribor za ličnu higijenu…

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu, kampu).

Oprema: Za uspon ponijeti duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini, nešto lake hrane, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak u petak popodne po dogovoru ispred prostorija kluba i(ili) u subotu u 5 30h .

Povratak u Podgoricu  subota i( ili) neđelja do 20h.
Prijevoz: kombi, sopstveni auto.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19- 20h, Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Ne primaju se prijave SMS ni facebook porukama.

Akontacija ( 15e) je uslov da budete uvršteni na spisak,  uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke. U slučaju odustajanja ne vraća se, jer ste prijavom onemogućili drugoga da ide, a ona pokriva samo dio troškova.

Vodiči: grupa vodiča

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.