Prokletije-Šnikut, Prožmit, Stogut, Škurt… petak-neđelja 19-21 08 2016g, srednja(laka, teška) tura

 

 

 

 

 

 

 Оblun. Planinarenje i nešto više…

 

Antički put Skadar-Gusinje. Kolonade grandioznih, fascinantnih vrhova što prkose nebesima, očaravajuće doline i jezera zauzimaju posebno mjesto u memoriji i svako podśećanje na njih prožeto je uzbuđenjem i jedinstvenošću. Ruta je dio Peaks of the Balkans – destinacija budućnosti prestižne WTTC 2013g. Sa jedne ture:  http://oblun.me/oblun-je-u-subotu-26-07-2014-g-bio-na-harapitu-u-prokletijama/

 

19.08.2016./petak/

 polazak petak do 12h

dolazak do predivne doline sa izvorom đe kampujemo( 2h).

 

20.08.2016. godine / subota /

 

I grupa u 6hMaja Stogut(2264mnm) i u povratku Maja Prožmit (2452mnm), srednje teška tura.

Ukupna visinska razlika 1200m, a dužina 18km, vrijeme uspona 4 30h, povratka 4h. Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

II grupa u 8h – uspon na ćafa Harapit i zajednički  povratak-laka tura,

Ukupna visinska razlika 400 m, ukupna dužina  10 km, vrijeme uspona 2h, povratka 1 30h. Potrebna je minimalna kondiciona pripremljenost.

 

21.08.2016. godine / neđelja /

 

I grupa u 6hMaja Šnikut(2556mnm) najdominantniji vrh u tom predjelu sa gigantskim kamenim monolitima, nagnutim pločama dugim više stotina metara  srednje teška tura.

Ukupna visinska razlika 1000m, a dužina 14km, vrijeme uspona metara 3 30h, povratka 5 30h. Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

II grupa u 6hMaja Škurt(2499mnm). Potrebna vještina penjanja stijena – vrlo strm završni uspon (sajla pri vrhu). srednje teška tura.

Ukupna visinska razlika 1000m, a dužina 14km, vrijeme uspona 3 30h, povratka 5 30h. Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

II grupa u 8h – uspon na ćafa Pejes, pogled na čuvenu dolinu Thethi, kupanje u jezeru – laka tura,

Ukupna visinska razlika 350 m, dužina  16 km, vrijeme uspona 1 30h, povratka 3 30h. Potrebna je minimalna kondiciona pripremljenost.

 

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Oprema:
 Za kampovanje svaki učesnik treba da obezbijedi: vreću, podmetač, šator za dvoje( ukoliko ga nemate, prilikom prijave u klubu će pokušati da vam obezbijede smještaj kod ostalih učesnika), rezervnu odjeću za 2 dana, hranu za 2 dana, pribor za ličnu higijenu, lampu…

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu, kampu).

Za uspon ponijeti duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini, nešto lake hrane, vodu(1,5-3l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak  petak do 12h

Povratak u Podgoricu  neđelja do 22h.
Prijevoz: kombi, sopstveni auto.

Napomena:USPONI NA VRHOVE SU DOGOVORNI I PROMJENLJIVI U SKLADU SA ŽELJAMA UČESNIKA I VREMENSKOM PROGNOZOM!!! VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I ŽELJA UČESNIKA AKCIJE!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19 -20h, NAJKASNIJE DO ČETVRTKA VEČE, ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064. Ne primaju se prijave SMS ni facebook porukama.

Akontacija ( 10e) je uslov da budete uvršteni na spisak,  uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke. U slučaju odustajanja ne vraća se, jer ste prijavom onemogućili drugoga da ide, a ona pokriva samo dio troškova.

Vodiči: grupa vodiča

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA SKORO HILJADU AKCIJA. 

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.