Rasovatac Trojica 16 2 2020g. neđelja u 8h laka tura

 

Oblun. Planinarenje i nešto više…

 

Na sredokraći između Lovćena i Rumije, u nepreglednom lancu visova, neprimjetni a na jedinstvenom položaju, čekaju nas njih trojica. Kao strogi razroki profesor, obrva podignutih, nadgledaju istovremeno, ravnice mora, jezera i Zetsko-Bjelopavlićku i talase plavih kardiograma što lelujaju svuđ okolo. Iznad njih, u bijelim košuljama i haljinama kao na svadbi, razvili oro Orjen, Lovćen, Golija, Vojnik, Maganik, Prekornica, Kučka krajina, Bjelasica, Komovi, Prokletije, Rumija… A oči zasuze od obilja plavetnila, valova iskričavih  snopova ili od sreće samo, vrag bi ga znao.

Lagan i lijep uspon na Rasovatac( 1029mnm) i Trojicu( 995mnm) neće iz nas izvući mnogo energije, a u memoriju ćemo pohraniti još zanimljivih slika Crmnice i Ljubotinja.

 Visinska razlika 400m. Uspon oko 1 30h, boravak na vrhu 1h, silazak 1h.

Teren: makadam, livade, ugodna trava-kamen staza, malog nagiba, bez strmih i opasnih mjesta.

Potrebna je minimalna kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: duboke planinarske cipele, mogu i jače patike, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica, kačket ili šešir, dugi rukavi i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće obavezno ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, topli napitak, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja 8h ispred prostorija kluba( doći 10-ak min ranije).

Povratak u Podgoricu  do 19h.
Prijevoz: kombi, sopstveno vozilo.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba srijeda i četvrtak 18-19h. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Prijave za akciju porukama i na fejsbuku se ne primaju. 

Akontacija-5e, je uslov da budete uvršteni u spisak – uplaćuje se lično i ne vraća se u slučaju odustajanja.
Vodič: Zoran S. Mirotić

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.