Rumija IX Božićni uspon 8 1 2020g. srijeda 6h  srednja( teška)  tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Tradicionalni Božićni uspon na Svetu crnogorsku planinu Rumiju, u slavu sv. Vladimira Dukljanskog i vječne Crne Gore izvodimo iz Starog Bara( 100mnm) i Dobrog dola( 1000mnm), po želji i dogovoru. Sa vrha je nezaboravan pogled na nepregledno plavetnilo Jadranskog mora, Skadarskog jezera, prostranstvo skadarsko-zetsko-bjelopavlićke ravnice i njihove, o nebo okačene kardiograme “nemirnih” Prokletija i opušteno kolo upletenih crnogorsko-primorskih i planina srednje Albanije, Makedonije…

http://www.oblun.me/rumija-tradicionalni-uspon-8-1-2018-god/

Ukupna visinska razlika 1490(600)m, vrijeme uspona 5 30 (2)hpovratka  ili 4(1 30)h, pauza na vrhu 30min.

Potrebna je srednja(dobra) kondiciona pripremljenost.

Teren: asfalt, šumska staza, staza u kršu, možda malo snijega. Završni uspon je nešto strmiji bez opasnih mjesta.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Oprema:
duboke planinarske cipele, gamašne, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(2l), topli napitak, suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak srijeda 6h ispred prostorija Kluba.

Povratak u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: kombi, sopstveni.

Napomena:Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastancima kluba srijeda i četvrtak 18-19h ul Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 067 813 813. Blagovremenom prijavom obezbjeđujete mjesto, olakšavate organizaciju i smanjujete troškove.

Prijave porukama i preko fejsbuka se ne primaju.

Akontacija-6e, je uslov da budete uvršteni u spisak, ne vraća se u slučaju odustajanja.

vodiči Kluba

Odgovori

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.