Sinja(je)vina Lučka gora Strugovi 1 2 2020.g. subota 7h srednje teška tura

 

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Zimski uspon bez mnogo snijega na pitomi, najistočniji vrh Sinjajevine, Lučku goru ( 1746mnm) je akcija za uživanje. Kroz jednu od najljepših ledničkih dolina u Crnoj Gori kao srna, elegantna i divlja,  razigrala se rijeka Plašnica. Ne mari za stroge poglede, mrkih tananih čuvara uzvijanih ka nebeskim visinama. Gusta bukova i borova šuma, mjesečev predio preliven bijelom pjenom su dovoljni za jedan osunčani užitak. Iako očigledan, gizdav i raskošan, kao mladić u punoj snazi, ovaj vrh se ne druži sa mnogo planinara. Uspon na njega je raznovrstan, teren pogodan, pogled izuzetan.

Ukupna visinska razlika: uspon 770m, ukupna dužina 9km, vrijeme uspona 2 30-3h, silaska 2h.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Teren: šumski put, staza, livade, nešto snijega. Nema strmih i opasnih mjesta.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Duboke planinarske cipele, gamašne, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica) i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu, topli napitak(1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak subota 7h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 19h.
Prijevoz: kombi, sopstveni.

Prijava i dodatne informacije na sastanku Kluba: srijeda i četvrtak 18- 19h ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Akontacija 6e je uslov da budete uvršteni u spisak  i uplaćuje se lično (za obezbjeđenje transporta i ne vraća se u slučaju odustajanja).
Vodič: Zoran S. Mirotić

Odgovori

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.